Gaura bugetară în 2020 a constituit 3,6 miliarde lei

După cum am anticipat și anterior, bugetul de stat al Moldovei nu avea nici o șansă de executare în 2020, dacă ținem cont de izolarea puternică internațională la care asistă.

Deja oficial, conform datelor ministerului finanțelor, bugetul de stat în 2020 a fot încheiat cu o gaură de executare de 3,6 miliarde lei. Astfel după ultimele rectificări aprobate de Parlament în septembrie 2020 Guvernul urma să execute bugetul la capitolul cheltuieli în volum de 53,2 miliarde lei. Însă datorită faptului că nu s-a reușit obținerea de granturi și împrumuturi externe ,bugetul a fost executat doar la nivel de 49,6 miliarde lei.

Aici trebuie să reamintim că în vară, atunci când a fost aprobat planul anti-criză, Parlamentul a votat un buget de 55m1 miliarde lei, iar în toamnă Guvernul deja recunoscuse parțial că nu are cum executa acest buget și a cerut Parlamentului micșorarea cu 1,9 miliarde lei cheltuielilor. Putem afirma că de fapt bugetul de stat în 2020 a fost executat cu 5,5 miliarde lei mai puțin, decât planificările din vară. Despre aceasta am vorbit într-o analiză mai veche.

Factorii de bază care au stat la incapacitatea Guvernului de a executat bugetul, după cum am menționat mai sus a fost incapacitatea de a negocia cu partenerii externi oferirea de împrumuturi. Astfel din cele 14,5 miliarde lei planificați s-a reușit contractarea a 7,1 miliarde lei, dintre care mai mult de jumătate sunt banii oferiți necondiționat de FMI. Aici mai adăugăm și Granturile ratate. Inițial Guvernul planifica să obțină în 2020 aproape 1,8 miliarde lei sub formă de granturi, iar în realitate a obținut puțin peste 600 milioane lei, sau de 3 ori mai puțin decât planificarea inițială. Din acest motiv s-a pus accent pe datoriile interne, care în 2020 au atins cota maximă istorică de 5,6 miliarde lei.

Totodată încasările din impozite și taxe au fost executate cu 1,5 miliarde lei mai mult decât se planificase. Însă în contextul crizei din 2020 este foarte greu de spune că aceste încasări suplimentare au o conotație pozitivă.

Evident lipsa de bani a obligat Guvernul să nu-și onoreze mai mule obligațiuni.

S-au ”economisit” 750 milioane lei din contul salariilor și cheltuielilor curente. Nu este clar până la urmă s-au făcut economii sau au rămas datorii pentru 2021.

Transferurile au fost reduse cu peste un miliard de lei, dintre care 465 milioane lei către primării și 555 milioane lei către fondul de asigurări sociale. Primarii, contrar legii și principiul autonomiei locale au fost lipsiți pe timp de criză de bani. Iar cel mai important sistemul de protecție socială de unde se plătesc pensiile a fost lipsit de 555 milioane lei.

Aici se mai adaugă subsidiile reduse ce 345 milioane lei, precum și alte cheltuieli strict necesare, care deja al 6-lea an la rând nu se execută conform Bugetului aprobat.

Un gând despre &8222;Gaura bugetară în 2020 a constituit 3,6 miliarde lei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s