Bugetul de stat pentru 2020 are o gaură neexecutată de cel puțin 5,5 miliarde lei

Noi deja al VII-lea an trăim într-o țară a Bugetelor desenate. Altfel spus Bugetul de stat prezentat de către Guvern în Parlament nu are nimic cu viața reală și sunt niște foițe cu cifre, care nimeni nici nu se ostenește să le execute.

Conform datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor în 11 luni ale anului 2020, Bugetul de stat la capitolul cheltuieli a fost executat în volum de 43,4 miliarde lei, cea ce înseamnă că în cele mai bune condiții în 2020 el real a fost executat la capitolul cheltuieli maxim în volum de 47,7 miliarde lei, cea ce este cu 5,5 miliarde lei mai puțin decât a fost aprobat în toamnă de Parlament la cea de a 3-a rectificare.

Trebuie să amintim că în vară, când Guvernul a aprobat planul anticriză, Bugetul la capitolul cheltuieli a fost majorat până la 55,1 miliarde lei, iar în toamnă Guvernul a fost nevoit să recunoască că nu are de unde găsi bani și cheltuielile au fost reduse cu 1,9 miliarde lei. De fapt tot pachetul anticriză în fapt se execută din contul reducerilor altor cheltuieli bugetare extrem de necesare.

Dacă ținem cont și de reducerea operată în toamnă, atunci în 2020 Moldova a stabilit recordul absolut din ultimii 6 ani de neexecutare a bugetului cu cel puțin 7,4 miliarde lei, față de planificat.

Suma aprobată de Parlament a cheltuielilor bugetare și neexecutate în perioada 2015-2020 se ridică la 24,5 miliarde lei.

Sumele neexecutate reprezintă investiții ratate, infrastructură distrusă, drumuri nereparate, proiecte începute și nefinisate, etc.

Gaura de 5,5 miliarde lei din 2020 reprezintă în cea mai mare parte investiții care vor fi anulate, iar o parte din cheltuieli cum ar fi subvențiile agricultorilor, plăți curente și rețineri salariale sunt moștenirea rămasă pentru 2021.

Dacă nimic nu se schimbă, atunci Bugetul de Stat aprobat în grabă pentru 2021 nu are nici o șansă de executare.

În condiții ideale, gaura bugetară în 2021 va fi de cel puțin 2,5 miliarde lei.

6 gânduri despre &8222;Bugetul de stat pentru 2020 are o gaură neexecutată de cel puțin 5,5 miliarde lei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s