În trimestrul III remitențele au constituit 424 milioane USD, maxima din ultimii 6 ani și au fost cu 40% mai mari decât media din ultimii ani.
Ultima dată Moldova a primit mai mult decât acum în trimestrul III 2014, când remitențele au constituit 487 milioane USD.

Dacă mai ținem cont că și-n trimestrul II remitențele au fost într-un volum record, atunci e timpul să ne punem întrebare ce se întâmplă de fapt?
Dacă analizăm atent evoluția remitențelor din acest an, atunci observăm că ele au început a crește brusc începând cu luna mai, sau în perioada de carantină.

Multă lume consideră această tendință ca una paradoxală, deoarece toți considerau că în perioada pandemiei remitențele vor scădea, dar nu vor crește.
În opinia mea volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar au înregistrat o ușoară scădere. Au crescut remitențele aduse pe căi oficiale. Explic. În ultimii ani moldovenii transferau legal în Moldova în jur de 1,2 miliarde USD anual, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice se ridică anual la 2,1 miliarde USD. Apare întrebarea firească: de unde s-au luat 900 mil. USD? Răspunsul este extrem de simplu. Lunar moldovenii transferă acasă în jur de 100 mil USD, iar altele 75 milioane USD ajung în țară pe căi neformale, prin rutiere, aduse nemijlocit de lucrători, transmise prin rude și prieteni, etc.
Dacă analizăm volumul transferurilor oficiale și volumul real de valută vândut de către moldoveni observăm că în ultimii 3 ani de zile, inclusiv în 2020 vânzările de valută sunt stabile la nivel de 2.1 miliarde USD. În acest an au crescut doar transferurile oficiale nu și volumul de valută vândută de moldoveni. Deci putem spune că această creștere puternică a remitențelor are loc exclusiv din contul reducerii transferurilor neoficiale.
În opinia noastră în acest an transferurile oficiale vor depăși nivelul de 1,5 miliarde USD, iar cele neoficiale vor atinge minimul istoric din ultimii 10-12 ani și vor fi de max. 500 mil. USD.
De fapt nu se întâmplă nimic deosebit. Pur și simplu remitențele care intră în Moldova pe căi oficiale cresc din contul remitențelor care intră neoficial în Moldova.

Ar mai trebui să nuanțăm încă doua aspecte: nu toate remitențele sunt remitențe și noi nu vedem chiar toți banii.
În opinia noastră nu toate transferurile venite pe căi oficiale sunt remitențe în sensul adevărat al cuvântului. Noi credem că o parte din bani sunt fie întoarcerea acasă a veniturilor obținute din subevaluarea mărfurilor exportate, sau sunt bani care vin pentru finanțarea diverselor partide. Doar în Rusia Moldova exportă anual cu 120-150 mil USD mai mult, decât exporturile oficiale (detalii aici). Respectiv acești banii trebuie cumva să intre în țară. În opinia noastră cea mai mare parte a lor vin pe căi neoficiale, dar o anumită parte vin și sub formă de ”remitențe”.
Pe de altă parte noi nu reușim să monitorizăm toți banii care intră sau iese din țară, din acest motiv nu avem cum cunoaște adevăratul volum al remitențelor. Voi oferi aici doar două domenii: 1) Mulți moldoveni au oferit rudelor lor carduri bancare emise peste hotare cu care se fac cumpărături în Moldova. În statistica BNM aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri străine în Moldova, iar o parte considerabilă a lor sunt de fapt transferuri către rude din străinătate în Moldova. 2) Procurarea de mașini de mâna a doua și odihna peste hotare este realizată în valută, deci anual din țară ies 500-700 mil USD doar pe acestea două căi și noi nu putem ști câtă din această valută a fost reflectată în datele BNM. Anume din acest motiv Guvernul intenționează ca tranzacțiile mai mari de 100 mii lei să fie efectuate doar prin transfer bancar, pentru a aduce în spațiul formal economia neformală a Moldovei.