Săptămâna curentă leul moldovenesc a cunoscut cea mai mare depreciere față de IVM-10 din ultima jumătate de an

În perioada 28 Septembrie – 04 Octombrie 2020, Leul Moldovenesc s-a depreciat față de principalele valute ale partenerilor comerciali din IVM-10 cu 1% și a ajuns să fie cu 4,5% mai puternic decât la începutul anului 2020.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-3.png

Este pentru a 4 oară în acest an cânt Leul moldovenesc se depreciază față de 9 valute. În această săptămână Leul Moldovenesc s-a apreciat doar față de Rubla Rusească (+0,55%). Față de restul 9 valute Leul Moldovenesc s-a depreciat maxima fiind înregistrată față de Dolarul American (-1,41%).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-4.png

De la începutul anului Leul Moldovenesc rămâne să fie mai puternic față de 7 valute din IVM-10. Cele mai puternice poziții Leul Moldovenesc le are față de valutele regionale Lira Turcească (+24,22%), Rubla Rusească (+21,73%), Rubla Belarusă (+20,51%) și Hrivna Ucraineană (+17,17%). De fapt anume aceste 4 valute și au determinat în mare parte aprecierea Leului Moldovenesc față de IVM-10.

Tot odată Leul Moldovenesc rămâne depreciat față de 3 valute din IVM-10, Euro (-3,08%), Leul Românesc (-1,12%) și Yuanul Chinezesc (-0,96%).

Factorul de bază extern, care a dus la deprecierea Leului Moldovenesc în această săptămână este aprecierea Dolarului American față de toate valutele din IVM-10. Cel mai mult Dolarul American în această săptămâna s-a apreciat față de Rubla Rusească (-1,97%) și Leul Moldovenesc (-1,41%). (Mai mult despre factorii externi găsiți aici).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-5.png

Cât privește factorii interni care au dus la deprecierea Leului Moldovenesc noi încă nu avem datele oficiale, dar presupunem că a intervenit  Banca Națională, care astfel a decis să oferi o mic sprijin producătorilor autohtoni. (Mai mult despre factorii interni găsiți aici.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s