Deprecierea valutelor regionale sunt factorul de bază al aprecierii Leului Moldovenesc

Rubla Rusească, Hrivna Ucraineană, Lira Turcească și Rubla Belarusă stau la bază aprecierii Leului Moldovenesc.-Leul Moldovenesc săptămâna aceasta a continuat procesul de apreciere față de IVM-10 un coș valutar format din 10 valute ale principalelor parteneri externi ai Moldovei.

Astfel Leu a ajuns să fie cu 5,5% mai puternic decât la începutul anului. Desigur există și factori interni ai aprecieri, însă factorii de bază sunt cei externi.

Pentru a demonstra aceasta am elaborat alți doi indicatori IVM-10A (format din două valute Euro și USD) și IVM-10B (format din 4 valute, rubla rusească, hrivna ucraineană, lira turcească și rubla belarusă).

Leul Moldovenesc în prezent este puțin mai slab decât valutele de bază Euro și USD (-0,5% față de începutul anului), dar este mult mai puternic decât cele 4 valutele regionale (+19,3% față de începutul anului).

Cele 4 valute regionale s-au depreciat nu față de Leul Moldovenesc, dar față de valutele de bază Euro și USD. Deprecierea lor are loc pe fundalul problemelor interne ale celor 4 țări.

Banca Națională a Moldovei cât de mult nu ar dori, dar nu poate rezolva problemele interne din Rusia sau Belarus. Deci, pe lângă factorii interni, care sunt minori, factorii de bază a aprecierii Leului Moldovenesc sunt cei externi, care țin de situația din Rusia, Ucraina, Turcia și Belarus.

Un gând despre &8222;Deprecierea valutelor regionale sunt factorul de bază al aprecierii Leului Moldovenesc&8221;

  1. […] Factorul de bază extern, care a dus la deprecierea Leului Moldovenesc în această săptămână este aprecierea Dolarului American față de toate valutele din IVM-10. Cel mai mult Dolarul American în această săptămâna s-a apreciat față de Rubla Rusească (-1,97%) și Leul Moldovenesc (-1,41%). (Mai mult despre factorii externi găsiți aici). […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s