În 2020 consumul de Petrol pe plan global va înregistra cea mai mare scădere din istoria sa

În prezent producătorii de petrol cel mai mult sunt alarmați nu de prețurile joase la petrol, dar de perspectiva scăderii fără precedent a consumului de petrol în lume.

În 2019 industria petrolieră a înregistrat un record istoric: pentru prima dată consumul mediu zilnic de petrol a depășit 100 milioane de barreli. Însă anul 2020 și COVID 19 aduce o surpriză neplăcută: încetinirea activității economice, reducerea fără precedent a zborurilor și călătoriilor auto, vor reduce dramatic consumul de petrol în acest an. Estimările variază de la 10-12 milioane până la 20 milioane barreli pe zi.

Astfel, în acest an consumul de petrol cel mai probabil va cădea până la nivelul de 88 milioane barreli pe zi, o reîntoarcere la situația de acum 10 ani în urmă.
Precedentul record a fost stabilit în anii 1980-83, când consumul mediu zilnic s-a redus cu max 2,4 milioane Barrlei în 1980, cu 1,8 milioane în 1981 și cu 1,6 milioane în 1982 și 0,2 milioane în 1983. Cumulativ căderea în acea perioadă a fost de 6,1 milioane barreli în 4 ani. Căderea de atunci a prețului la petrol a fost unul din factorii care a declanșat destrămarea URSS. În prezent, noi, cel mai probabil vom înregistra, într-un singur an, o cădere de două ori mai mare decât atunci în 4 ani.

200326_Petrol_01

Dacă analizăm consumul mediu zilnic pe cap de locuitor pentru anul 2020, acest indicator va fi de 1,8 litri/zi, nivelul minimul din ultimii 50 de ani. Acest indicator este cel mai puternic indicator al proporției crizei economice care ne așteaptă.

200326_Petrol_02

Pentru noi, consumatorii de petrol, aceste tendințe au o conotație pozitivă sub aspect al prețurilor. În luna martie prețul la petrolul BRENT cel mai probabil va fi în zona 34,7-34,8 USD/Barrel. În ultimii 15 ani prețul la petrol doar o singură dată petrolul a înregistrat așa cotații joase.

Atrageți atenția la prețul petrolului pe termen lung. Până în anul 2002 prețul mediu a petrolului era la nivel de 20 USD/Barrel. Iar în 2015 prețul mediu pe 5 ani de zile s-a ridicat până la 100 USD/Barrel. Prețul ridicat la petrol a provocat dezvoltarea surselor alternative, tehnologiilor de eficiență energetică și alte măsuri de eficientizare a consumului de petrol.

Drept efect în prezent prețul pe termen lung la petrol este de două ori mai mic decât acum 5 ani. Se pare că epoca prețului ridicat la petrol a plecat odată cu venirea COVID 19.

200326_Petrol_03

Și pe final o lingură de dohot în acest butoi de miere. Prețul la petrol în ultimele decenii a fost indicatorul care ne arăta începutul unei crize economice mondiale. Așa se pare că va fi și de această dată: Republica Moldova intră în cea de a patra criză economică de la independența sa și toate aceste crize au fost prevestite de scăderea dramatică a prețului la petrol.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s