Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), un instrument necesar în perioada de turbulență pe piața valutară

Piețele valutare internaționale au intrat într-o perioadă de turbulență maximă, din cauza crizei economice care se conturează din ce în ce mai clar. Țările în curs de dezvoltare, din care face parte Moldova și vecinii săi, vor fi cel mai afectate de evoluțiile valutelor naționale. În unele țări precum Rusia, Belarus, Ucraina, valutele naționale deja au înregistrat deprecieri substanțiale față de Dolarul american.

Pe piața valutară din Moldova de asemenea înregistrăm fluctuații vizibile ale leului moldovenesc. În mod obișnuit noi ne mulțumim cu urmărirea evoluției valutei naționale în comparație cu EURO și Dolarul American (USD).

În opinia mea, în condiții de criză, monitorizarea a doar două valute este prea puțin pentru a înțelege evoluțiile reale ale lucrurilor.

Anume din acest motiv am elaborat un Indice Valutar Moldova-10 (IVM-10), care include în sine evoluția a 10 valute de bază relevante pentru Moldova. Fiecare din valutele de mai jos are o valoare în dependență de: mărimea relațiilor comerciale ale Moldovei cu țara dată, precum și remitențele venite de peste hotare.

Pentru o mai uțoară înțelegere și interpretare a IVM-10 am luat perioada de baza prima săptămână a anului și am acordat indicelului valoarea 100. Iar evoluția ulterioară a Indicelui aratră cu cât sa apreciat/depreciat Leul Moldovenesc față de principalele 10 Valute comparativ cu prima săptămână a anului.

Îmi propun ca Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10) să fie publicat săptămânal și va include în sine următoarele elemente:
1. Indicele propriu zis
2. Evoluția Leului moldovenesc față de acest indice și față de cele 10 valute
3. Evoluția tuturor valutelor față de USD
Indicele Valutar Moldova-10 poate prezenta interes pentru cetățeni, agenții economici și decidenții politici din țară.
Iar mai jos – prima analiză.

În perioada 16-22 martie 2020, leul moldovenesc s-a apreciat cu +1,52% față de coșul valutar IVM-10

În perioada analizată leul moldovenesc s-a apreciat față de nouă valute și s-a depreciat doar față de USD cu (-1,95%).

Trei săptămâni consecutive Leul Moldovenesc se apreciază față de Coșul Valutar IVM-10, iar în perioada 16-22 Martie 2020 a înregistrat cea mai puternică apreciere din acest an. Aceasta se datorează faptului că toate valutele țărilor partenere s-au depreciat puternic în săptămâna curentă față de Dolarul American, iar Leul Moldovenesc a înregistrat cea mai slabă depreciere față de USD.

De la începutul anului Leul Moldovenesc s-a apreciat cu (+2,03%) față de Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10). Această apreciere a fost determinată de aprecierea puternică față de Rubla Rusească cu (+17,45%) urmată de Rubla Belarusă (+11,37%) și Hrivna Ucraineană (+9,61%). Iar pe de altă parte a fost temperată de deprecierea față de USD (-3,41%), EURO (-1,11%) și Yuanul Chinezesc (-2,28%).

200326_ivm_01

200326_ivm_02

În perioada 16-22 martie 2020, toate valutele din IVM-10 ale partenerilor comerciali ai Moldovei s-au depreciat față de Dolarul American. Cea mai mică depreciere a fost înregistrată de leul moldovenesc (-1,95%), iar cea mai mare depreciere a fost înregistrată de Zlotul Polonez (-7,26).

De la începutul anului toate valutele din IVM-10 au înregistrat deprecieri față de Dolarul American. Cel mai puțin s-a depreciat Yuanul Chinezesc (-1,10%), urmat de Euro (-2,27%) și de Leul Moldovenesc (-3,41%).

Cel mai mult, de la începutul anului s-a depreciat față de Dolarul American, Rubla Rusească (-25,27%), urmată de Rubla Belarusă (-16,67) și Hrivna Ucraineană (-14,40%).

200326_ivm_03

200326_ivm_04

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s