#001 Gânduri de Duminică: Cum să evaluăm calitatea unei Guvernări

Fiecare din noi zilnic ea o sumedenie de decizii și fiecare decizie se bazează pe evaluările noastre în baza unor criterii. Așa alegem o haină, unde să mâncăm, unde vor învăța copii noștri, ce mașină să procurăm, în ce oraș vom trăi și uneori luăm decizii mult mai radicale: în ce țară să trăim. Rămânem aici unde ne-am născut, sau plecăm acolo, unde conform criteriilor noastre de evaluare este mult mai bine.

Economiștii au elaborat sute de indicatori, care îți permit să înțelegi mai bine fenomenele complexe din societate. Inflația ne arată cum cresc prețurile, Produsul Intern Brut ne vorbește de situația generală din economie, dar cum am putea evalua calitatea unei guvernări?

Desigur putem apela la așa indicatori ca: analiza corupției, salariile și pensiile plătite în țară comparativ cu alte regiuni, rata șomajului și tot așa până la infinit.

Dar, Înțeleptul Solomon a descoperit un indicator, perfect, universal și care reflectă în cele mai mici detalii calitatea unei guvernări. El a lăsat acest indicator în Biblie la Cartea Proverbelor. Iată indicatorul lui: Mulţimea poporului este slava împăratului, lipsa poporului este pieirea voievodului. (Proverbe 14:28)

Oamenii sunt criteriul de bază, prin care putem aprecia calitatea unei Guvernări. Vin la tine în țară, sau fug de la tine din țară. Asta spune totul, mai mult decât sute de măsurări a zice de indicatori economici.

Doriți să aflați ce este mai bine pentru Moldova, în ce direcție să meargă, din ce uniune să facă parte? Nimic mai simplu: urmăriți ce fac cetățenii noștri în ultimii 20-30 de ani, unde merg la muncă, unde își trimit copii la studii, unde merg să se odihnească. Ei deja au răspuns la această întrebare.

Vreți să știți cum s-a Guvernat în Moldova de la independență încoace, nimic mai simplu: urmăriți ce au făcut oamenii. Ei demult v-au dat răspuns la această întrebare.

Dar indicatorul lui Solomon are două componente. Prima componentă îți permite evaluarea calității unei guvernări, iar cea de a doua îți arată riscurile din viitor. Lipsa poporului est pierea voievodului. (Proverbe 14:28). Aici voievodul se are în vedere fiul conducătorului. Oamenii nu doar dau apreciere actualei Guvernări, dar sunt indicatorul perfect, în estimarea perspectivelor pe viitor. Lipsa oamenilor, este falimentul țării.

Iată așa încă trei mii de ani, Biblia a stabilit cel mai bun indicator de evaluare a calității unei țări, dar și de prognozare a viitorului unei țări.

Să aveți o Duminică Binecuvântată.

2 gânduri despre &8222;#001 Gânduri de Duminică: Cum să evaluăm calitatea unei Guvernări&8221;

  1. Bune ganduri dmn Veaceslav, multumesc! As fi curios sa vad o analiza privind investitiile in businessul Moldovenesc din partea oamenilor de afaceri din Ucraina de la inceputul razboiului. Daca dispuneti de asa date.

    o zi buna!

    Apreciază

Lasă un comentariu