Cum Moldova a ”economisit” în ultimii 5 ani de zile 1,3 miliarde lei pentru sănătate

În ultimii 5 ani de zile si stemul de sănătate publică din Moldova a primit cu 1,3 miliarde lei mai puțin decât a fost planificat inițial.

Astfel în ultimii 4 din 5 ani sistemul de sănătate publică a primit mai puțini bani decât s-a planificat inițial și doar într-un singur an cu 100 milioane lei mai mult decât planificarea inițială.

Recordul a fost stabilit în 2019 când pentru sănătate s-a alocat cu 464 milioane lei mai puțin decât s-a planificat inițial.

Sistemul de sănătate este o cenușăreasă a politicului moldovenesc și toate economiile încep de la reducerea cheltuielilor pentru sănătate.

200323_Sanatate_03

Aici merită să reamintim că, Moldova alocă cel mai puțin pentru sănătatea din Europa. Asta dacă raportăm la PIB. Astfel noi alocăm doar 4,1% din PIB, cea ce este de peste 2,3 ori mai puțin decât media europeană. Alături de noi se află Turcia cu 4,2% PIB și România cu 5,2%.

200323_Sanatate_01

Dacă analizăm în cifre absolute, atunci situația devine mult mai dramatică. Moldova alocă doar 195 Euro per capita, cea ce este de 14,2 ori mai puțin decât media din UE. Următoarea țară după noi este Albania, care alocă de 3 ori mai mult pentru sănătate sau 583 euro per capita. Din Uniunea Europeană cel mai puțin alocă pentru sănătate România, dar totuși și ea alocă de 5,3 ori mai mult decât Moldova, sau 983 Euro per capita.

200323_Sanatate_02

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s