Piața valutară a intrat în echilibru, dar cel mai probabil pentru o perioadă foarte scurtă

Timp de 13 luni cererea anuală de valută a fost mai mare decât oferta, dar în luna februarie 2020 piața a intrat în echilibru, iar oferta în valori anuale a depășit cererea cu 40 milioane USD.

Astfel cererea s-a redus până la 2,11 miliarde USD, iar oferta în valori anuale a crescut până la 2,15 miliarde USD.

200323_Piata_Valutara

200323_Piata_Valutara_02

În perioada (ianuarie 2019 – ianuarie 2020) deficitul de valută pe piața valutară a constituit 138 milioane USD. După cum am mai scris și anterior la noi deficitul de valută are o trăsătură strict electorală. Altfel spus cererea de valută crește în preajma alegerilor parlamentare.

Trebuie de menționat că BNM a intrat în această zonă de deficit valutar foarte bine pregătită cu rezerve valutare de 3,065 miliarde USD, recordul absolut atins în decembrie 2019.

În 2020 piața valutară fa fi afectată de doi factori majori: alegeri și criza economică, care se face din ce în ce mai inevitabilă. În opinia noastră oferta de valută va scădea puternic în acest an, iar cererea va rămâne relativ stabilă cu tendințe de scădere.

Anticipăm creșterea deficitului de valută în următoarele luni, cea ce va pune presiune pe Leul moldovenesc.

În opinia noastră BNM va interveni activ prin vânzări de valută, dar totuși va admite o ușoară depreciere a valutei naționale, pentru a asigura competitivitatea economiei naționale pe de o parte și protejarea populației de creșterea prețurilor pe de altă parte.

Anul 2020 este văzut ca anul când valutele țărilor în curs de dezvoltare vor avea tendințe puternice de depreciere. Însă datorită alegerilor din toamnă acest proces în Moldova se va petrece mult mai lent decât în țările din regiune.

Putem concluziona că acest echilibru atins pe piața valutară riscă să fie cel mai scurt în istoria noastră, iar piața în max. 2-3 luni va intra iarăși în zona de deficit valutar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s