Banca Națională îndeamnă moldovenii să achite cu cardul bancar, iar aceştia spun DA

Coronavirusul pe lângă multiplele implicații în viața noastră a ridicat problema creșterii siguranței cetățenilor în efectuarea plăților de zi cu zi.

În acest sens, Banca Națională a Moldovei îndeamnă cetățenii să treacă mai rapid la achitările cu cardul bancar, care este mult mai sigur din punct de vedere a protecției sănătății decât metodele tradiționale cu numerar.

Se pare că moldovenii încep a prinde gustul achitării cu cardul bancar. Încă nu avem datele pentru întreg anul 2019, dar deja putem anticipa că suma achitărilor cu cardul în Moldova în 2019 a trecut de 10 miliarde lei. Anul 2019 încă odată confirmă ipoteza noastră lansată ceva timp în urmă: achitările cu cardul bancar se dublează odată la doi ani.

200312_Card_01

Pentru 2020 anticipăm că achitările cu cardul bancar va depăși suma de 16 miliarde lei, cea ce este de 37 ori mai mult decât acum 10 ani în urmă, când achitările cu cardul doar erau la etapa embrionară și au constituit doar 430 milioane lei.

Însă noi mai sus am vorbit doar de achitările cu cardul în interiorul țării, dar moldovenii utilizează cardul bancar și pentru achitările de peste hotare, fie când merg peste hotare, fie când fac cumpărături online.

Astfel estimăm că suma totală a achitărilor cu cardul realizate de moldoveni în 2019 se ridică la 17,5 miliarde lei, dintre care 10,3 miliarde în Moldova și 7,2 miliarde peste hotarele țării. Dacă până în 2016 moldovenii mai mult achita peste hotare cu cardul decât în interiorul țării, după 2016 situația s-a inversat, iar în 2020 plățile în interiorul țării vor fi de două ori mai mari decât peste hotarele Moldovei.

Din cei 7,2 miliarde lei plăți estimativ efectuate peste hotarele Moldovei în 2019, circa 4,5 miliarde lei sunt pentru cumpărăturile online, iar restul de 2,7 miliarde lei achitările efectuate în vizitele de peste hotare.

În opinia noastră cumpărăturile online de peste hotare în 2020 vor depăși cifra de 5 miliarde lei, iar suma totală a plăților cu cardul va depăși 24 miliarde lei. dintre care 16 miliarde lei în interiorul țării și 8 miliarde lei pentru cumpărături de peste hotare.

200312_Card_02

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s