O privire atentă asupra ultimului sondaj scoate în relief o realitate fără precedent în istoria țării. Trei dintre primele cinci partide pentru care moldovenii și-ar da votul nu existau în spațiul public acum trei ani. Vorbim despre PSRM – 17,2%, PPN – 8,9% și PPEM – 8,4%. Același fapt este valabil și pentru liderii acestor formațiuni, Dodon, Leancă și Usatâi, care s-au poziționat, destul de promt, în capul mesei. Putem afirma cu certitudine că participăm la un proces amplu de reformatare a clasei politice. Eroii de odinioară au plecat deja sau pleacă grăbiți. Iar noua elită, fie că place unora sau deranjează pe alții, își face loc pe scena politică.
- Stânga și-a ”rezolvat” problema.
Își mai amintește cineva cum comentatorii politici, acum 4-5 ani, discutau despre faptul că PCRM ar trebui să se reformeze dacă doresc să supravețuiască. Dacă nu au vrut ei să se autoreformeze, i-a reformat alegătorul. După lungile frustrări din anii 2013 – 2014, astăzi putem spune că electoratul de stânga și-a ”rezolvat” problema, și anume cu cine să voteze.
Pe stânga există un lider vizibil, Igor Dodon – 10,3%, și formațiunea pe care o reprezintă PSRM (29 mandate), secundat de Renato Usatâi – 5,1% și formațiunea sa PPN (15 mandate). Pentru cei mai nostalgici și mai lenți în luarea deciziei rămâne liderul comunist, Vladimir Voronin – 5,8% și partidul său, PCRM (15 mandate). Evident, calculele sunt aproximative, dar arată clar că stânga, în prezent, ar acumula în jur de 59 – 60 mandate parlamentare.
Aici urmează să menționăm că noile formațiuni politice, PSRM și PPN se află în ascensiune continuă. În prezent, PSRM se simte cel mai bine datorită unei așa-zise stabilități. Iar PCRM se află în declin care, se pare, nu mai poate fi oprit. Cel mai probabil că lupta se va da între PSRM-ul lui Dodon și PPM-ul lui Usatâi, pentru voturile simpatizanților PCRM.
Ceea ce putem afirma în concluzie este că stânga a ieșit oarecum din tranziție și are un nou lider, Igor Dodon.
- Dreapta este în derută
Mai trist stau lucrurile pe eșichierul de dreapta. Fostul lider, Vlad Filat – 2,1%, riscă în următoarele luni să dispară în totalitate de pe scena politică, împreună cu formațiunea sa PLDM, care se află în cădere liberă. PLDM în prezent ar obține doar 9 mandate, cu tendință clară de cădere continuă. Unicul lider nou pe dreapta, Iurie Leancă, se bucură de o încredere de 8,2%, iar formațiunea sa, PPEM, ar obține în prezent 14 mandate. Este un succes pentru o formațiune care încă nici nu este înregistrată, dar este prea puțin pentru segmentul de dreapta. Aici, salvează parțial situația liderul neformal al liberalilor, Dorin Chirtoacă – 3,1% și formațiunea din care face parte, PL (12 mandate). Dacă mai adăugăm și PD, care ar obține doar 7 mandate, avem o situație destul de tristă pe dreapta. Altfel spus, dreapta ar avea o susținere populară de doar 41 – 42 mandate parlamentare.
În concluzie, dreapta este în căutarea unui nou lider politic, care ar aduce un nou suflu ideii de integrare europeană.
4. În loc de încheiere
Electoratul de dreapta pro-european rămâne în continuare decepționat, o parte din ei migrând spre partidele noi de stânga.
Urmează o muncă titanică de recuperare a electoratului de dreapta. Pentru aceasta este extrem de important să apară un al doilea lider și formațiune de dreapta. Fără o concurență de idei și un suflu nou pe eșichierul de dreapta este imposibil de reabilitat ideea pro-europeană în Moldova.
Stânga și-a ”rezolvat” problema prin tandemul Dodon-Usatâi. Urmează ca și drepta să-și determine liderii, Leancă – Liderul ascuns.
Sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA.