În luna august Moldova a primit cel mai mare suport din partea partenerilor externi în sumă de 319 milioane USD

În luna August 2022, suportul extern oferit de către Comisia Europeană, Banca Mondială și alți parteneri de dezvoltare a înregistrat un record fără precedent în istoria Moldovei de 319 milioane USD (mai multe detalii vezi aici). Nici odată Moldova, într-o singură lună nu a primit o sumă cel puțin comparabilă cu această sumă. Datele sunt oferite cu amabilitate de Banca Națională iar detalii privind ce parte din această sumă sunt granturi și care este cota împrumuturilor va fi disponibil în maxim două săptămâni pe pagina oficială a Ministerului Finanțelor.

Dacă să vorbim doar despre granturi, fără a lua în calcul împrumuturile, atunci în acest an ele se vor ridica la 130 milioane USD. Cel mai mult Moldova a beneficiat de granturi din partea partenerilor externi în perioada 2008-2015, când anual suma granturilor depășea nivelul de 100 milioane USD. În anul 2014 a fost atins recordul absolut, când suma granturilor a ajuns la 288 milioane USD. În perioada 2009-2019 peste 2/3 din tot suport extern oferit Moldovei a fost sub formă de granturi. Spre regret această performanță nu a fost atinsă nici până, nici după această perioadă.

În toți acești ani, până acum, Moldova a beneficiat doar pentru suportul bugetar de 1,9 miliarde USD sub formă de granturi. Suma totală a granturilor este mult mai mare, deoarece o parte considerabilă din ele au fost gestionate direct de către donator.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s