În august rezervele valutare au crescut fără precedent și au ajuns la 4.182 milioane USD, valoare maximă de până acum

În August 2022, rezervele valutare ale Moldovei au crescut cu 457,3 milioane USD, un record absolut pentru Moldova de 2 ori mai mult decât precedentul record stabilit în august 2021.

Voi remarca doi factori de bază care stau în spatele acestei creșteri:

1. Intrări în mărime fără precedent a 319,1 milioane USD sub formă de granturi și împrumuturi de la partenerii noștri de dezvoltare

2. Intervenția BNM pe piața valutară și procurarea a 109 milioane USD. Această intervenție a fost necesară datorită vânzărilor masive de valută din partea populației. Când a început războiul din Ucraina, moldovenii în panică au procurat estimativ 400-500 milioane USD de pe piața valutară. Iar acum încep să aducă banii înapoi.

Astfel suport extern, intervenția BNM pe piața valutară și alți factori secundari au dus la acea că au fost recuperate toate rezervele utilizate în timpul crizei energetice și războiului din Ucraina.

Astăzi rezervele BNM au atins cota maximă de 4.182 milioane USD, peste nivelul de până la criza energetică și a Războiului din Ucraina.

Un gând despre &8222;În august rezervele valutare au crescut fără precedent și au ajuns la 4.182 milioane USD, valoare maximă de până acum&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s