Războiul din Ucraina a creat o situație fără precedent la exporturile moldovenești, care au crescut într-un volum record de 72%

Exporturile moldovenești în prima jumătate a anului au crescut cu 72% față de perioada similară a anului trecut. Am exportat bunuri în valoare de 2,3 miliarde USD sau cu 959 milioane USD față de anul trecut când am exportat în volum de 1,33 miliarde USD. Creșterea dată este una fără precedent în istoria Moldovei, recordul anterior a fost stabilit în 2011, când am înregistrat o creștere de două ori mai mică de 37%.

În valori anuale exporturile noastre pentru prima dată au trecut de patru miliarde de dolari și au ajuns la 4,1 miliarde USD.

După cum am menționat și anterior (vezi aici), această creștere este determinată de trei factori de bază.

Primul factor este războiul din Ucraina, care a dus la creșterea re-exporturilor de mărfuri moldovenești, dar cel mai importat, este reexportul de bunuri spre Ucraina. Cel mai clar acest fenomen poate fi observat în privința produselor petroliere. Moldova anual exporta produse petroliere în valoare de 10-20 milioane USD. În Trimestrul II din 2022, exporturile au crescut de 50 ori până la 190 milioane USD într-un singur trimestru. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, avem toate șansele ca produsele petroliere în 2022 să devină principalul produs de export al Moldovei.

Al doilea factor este producția agricolă, care a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere de când se duce evidența, adică minim 70 ani. Din graficul de mai jos putem observa că exporturile moldovenești au început a crește puternic încă din trimestrul IV din 2021, provocat de creșterea exporturilor de cereale, floare soarelui și alte produse agricole. De fapt producția agricolă este principalul și aproape unicul factor intern, care a determinat creșterea exporturilor moldovenești.

Al treilea factor sunt vânzările din stânga Nistrului. O parte din producătorii din stânga Nistrului, în special producătorii agricoli întâmpină dificultății în exportul de produse pe căile tradiționale, prin Ucraina. Drept consecință o parte considerabilă a mărfurilor produse în stânga Nistrului în prezent sunt exportate ca mărfuri moldovenești, cea ce este și corect. Serviciul vamal al Republicii Moldova dispune de datele necesare și poate să aducă mai multă lumină privind volumul mărfurilor din stânga Nistrului, care sunt în prezent exportate ca mărfuri moldovenești.

2 gânduri despre &8222;Războiul din Ucraina a creat o situație fără precedent la exporturile moldovenești, care au crescut într-un volum record de 72%&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s