Cum poate fi explicată creșterea record cu 50% a exporturilor moldovenești din acest an?

În luna mai exporturile moldovenești au fost de 416 milioane USD, cea ce este un record absolut pentru Moldova. În valoare anuală exporturile au ajuns la 3,9 miliarde USD, cu 50% sau 1,3 miliarde USD mai mult decât în perioada similară de anul trecut, când ele au fost de doar 2,6 miliarde USD, influențate negativ de COVID-19.

Creșterea fără precedent a exporturilor în opinia mea se explică prin trei factori de bază:

1) Creșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării. Această creștere se vede ușor din grafic începând cu luna octombrie 2021.

2) Producția agricolă din stânga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina.

3) Re-exportul producției din Ucraina. Odată cu începutul războiului din Ucraina o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sunt importate, apoi reexportate.

Totuși în opinia noastră factorul de bază, care stau la creșterea exporturilor moldovenești sunt: marfa din Stânga Nistrului și producția agricolă din dreapta Nistrului, care a creat acest fenomen fără precedent în istoria comerțului nostru internațional.

În valoare anuală exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare de anul trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde USD.

Dacă Moldova nu va pune piedici agenților economici din stânga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spațiul economic unic național, atunci exporturile noastre în acest an ușor pot ajunge la 4,5 miliarde USD.

4 gânduri despre &8222;Cum poate fi explicată creșterea record cu 50% a exporturilor moldovenești din acest an?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s