#047 Analize Economice: Piața de Asigurări

Republica Moldova nu are sistem de asigurare, are un sistem unde moldovenii plătesc unor companii pentru nu știu ce, declarație

Republica Moldova nu are un sistem de asigurare care să ofere protecție cetățenilor și este departe de țările civilizate, unde volumul asigurărilor oferite populației este de câteva ori mai mare. Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă ordine în acest domeniu, să propună ca în trei ani rata despăgubirilor oferite de către asiguratori să fie de 50%, iar în cinci ani – de 60%. „Asta înseamnă polițe de asigurare mai ieftine sau servicii de asigurare mai bune”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 1 aprilie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Potrivit expertului, în 2021 piața de asigurări din Republica Moldova a depășit 1,9 milioane de lei, după ce în 2020, din cauza pandemiei, a cunoscut cea mai mare prăbușire. „Acest lucru a demonstrat că la noi piață de asigurări este doar în ceea ce privește asigurările auto. Nu merg mașinile – nu ai asigurări, merg mașinile – ai asigurări”, a spus expert.

De asemenea, a declarat că în perioada 2001-2005 volumul asigurărilor în Republica Moldova a fost egal cu 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB). Între 2006-2010 – cu 1,3%. Din 2011 și până în 2015 a scăzut la 0,9%. Între 2016-2020 – până la 0,8%, iar în 2021 – a fost 0,8%. „Din 2011 se constată o scădere continuă. Media globală este de 6,1%. În țările dezvoltate – 8,8%. Cetățenii și agenții economici se asigură pentru toate situațiile din viața lor și ei au o protecție sporită. La ei volumul de asigurări raportat la PIB este de 11 ori mai mare decât în Republica Moldova. O țară bogată este o țară asigurată, se protejează pentru situațiile de viitor”, a declarat expertul.

Veaceslav Ioniță menționează că pentru sistemul de sănătate moldovenesc asigurările obligatorii sunt unica sursă de venit, pe când în majoritatea țărilor dezvoltate, pe lângă asigurările obligatorii, cel puțin 20% din veniturile sistemul de sănătate sunt din asigurările benevole. „Oamenii merg și fac asigurări benevole, dacă se întâmplă ceva cu ei – să fie protejați. Dacă la noi asigurările de sănătate ar fi ca în țările civilizate am avea în sistemul de sănătate cel puțin 2,5 miliarde de lei, față de ceea ce avem în prezent – 20 de milioane de lei. La noi nimeni nu ia la modul serios asigurările. Nici un cetățean nu vrea să se asigure”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Economistul afirmă că atunci când vorbim despre asigurări vorbim de trei cifre: 1) câți bani plătim anual companiilor de asigurări pentru asigurările pe care le facem; 2) câți bani companiile de asigurări întorc sub formă de despăgubiri; și 3) câți bani rămân companiilor de asigurări.

Potrivit calculelor economistului, în perioada 2016-2020 moldovenii au plătit anual companiilor de asigurări aproape 1,5 miliarde de lei. Acestea au întors cetățenilor 560 de milioane de lei. Iar aproape un miliar de lei au rămas la ele. „Noi nu avem un sistem de asigurare în Republica Moldova, dar avem un sistem prin care moldovenii plătesc unor companii bani pentru nu știu ce”, a afirmat economistul.

Despre rata despăgubirilor, analistul economic a remarcat că în perioada 1999-2000 acestea au fost de 54,5%. Între 2001-2005 – de 35,3%. Din 2006 și până în 2010 – de 34,2%. În următorii cinci ani – de 36,8%. În perioada 2016-2020 – de 37,8%, iar în 2021 – de 34,2%. „Rata despăgubirilor în Republica Moldova este la nivel de 36%. Asta înseamnă că dintr-o sută de lei pe care îi dăm companiilor de asigurări, 34 de lei îi întorc, iar restul le rămân lor”, a spus analistul.

Făcând un top al statelor unde rata de despăgubiri este mare, Veaceslav Ioniță a spus că pe primul lor este Noua Zeelandă – 108%; urmată de Olanda – 97%; România – 80%; țările dezvoltate – 72%; țările baltice – 57%; Rusia – 40%; iar Republica Moldova – 36%. „Din ce cauză moldovenii nu se asigură? Răspunsul este simplu – nu are sens. Toate asigurările pe care le avem sunt obligatorii. Asigurări benevole pentru bunuri în Republica Moldova nu există, din cauza că oamenii nu primesc banii înapoi. Dacă la noi rata despăgubirilor ar fi fost ca în țările baltice, atunci în 2021 trebuia să plătim cu 800 de milioane de lei mai puțin. În perioada 2016-2020 – cu 2 miliarde și jumătate mai puțin”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Expertul susține că în 20 de ani moldovenii au plătit suplimentar pentru asigurări circa 7,4 miliarde de lei, anual circa 7 – 8 sute de milioane de lei. „Plătim asigurări exagerat de scumpe, iar noi nu primim despăgubirile necesare, deoarece avem un sistem care nu mai asigurare nu se numește. Practic la noi companiile de asigurări pur și simplu ne ia banii și uită după aceasta de noi. 36% este un motiv rușinos și acesta este explicația de ce moldovenii nu se asigură”, a spus expertul.

Economistul declară că toată drama domeniului de asigurări moldovenesc o reprezintă asigurările culturilor agricole, în condițiile în care Republica Moldova, o dată la doi ani, se confruntă cu secetă, grindină, înghețuri etc, iar agricultorii merg la guvern și cer bani. „În lumea civilizată nimeni nu merge la Guvern după bani. Agricultorii își asigură roada, iar companiile dau bani”, declară economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova s-a încercat educarea agricultorilor ca să-și asigure roada. A fost chiar o perioadă în care Guvernul oferea 80% din subvenții pentru asigurare. Din 1000 de lei cât era asigurarea, Guvernul îi plătea 800 de lei, iar agricultorul – doar 200 de lei. După această perioadă, agricultorii tot mai puțini își asigurau culturile.

În perioada 2001-2005 agricultorii se asigurau cu circa un milion de lei pe an. Între 2006-2015, perioada când Guvernul dădea 80% din subvenții și se lucra la educarea agricultorilor, – cu circa 30-34 de milioane de lei anual. Din acești 34 de milioane de lei, circa 27 de milioane de lei erau din bugetul de stat, iar agricultorii plăteau 7 milioane de lei. După ce Guvernul a anulat subvențiile, s-a ajuns la 3 milioane de lei anual asigurările, iar în 2021 nici un agricultor nu și-a mai asigurat culturile.

„În 20 de ani, agricultorii au dat companiilor de asigurări 340 de milioane de lei. Au primit înapoi, drept despăgubiri, 85 de milioane de lei. 255 de milioane de lei au rămas la asiguratori. Rata de despăgubire a fost de 25%. Companiile de asigurări au jumulit agricultorii. Mai mult decât atât, toate subvențiile pe care le-au dat Guvernul agricultorilor s-au dus la asiguratori și nu au avut nici o treabă cu agricultura. Agricultorii, având asigurare, de fapt nu au avut-o. Cum este posibil ca în 20 de ani să plătești pentru asigurare și să nu primești nici un fel de asigurare. Avem un sistem de asigurare care numai asigurare nu se numește. Tot ce avem noi sunt asigurări obligatorii”, a afirmat expertul.

Veaceslav Ioniță susține că, dacă nu se intervine și nu se face ordine pe piața dată, suntem expuși unui șir de riscuri. Atât timp cât rata despăgubirilor în Republica Moldova este la nivelul care este, atât timp cât plătim bani dar nu primim nimic înapoi, nu avem sistem de asigurare, nu avem sistem de protecție și suntem departe de țările civilizate.

„Dacă autoritățile vor să facă ordine trebuie să stipuleze foarte clar: în trei ani rata despăgubirilor trebuie să ajungă 50%. În cinci ani – 60%. Asta înseamnă polițe de asigurare mai ieftine și servicii de asigurare mai bune. Și eu dacă am o asigurare – sunt asigurat. Ceea ce a fost în agricultură numai asigurare nu a fost. Ceea ce este în alte domenii nu mai asigurare nu este. Republica Moldova are cel mai slab indicator de despăgubire – 36%, care este o rușine pentru noi. Suntem rușinea Europei. Așa ceva nu se mai găsește nicăieri. Lucrul acesta trebuie stopat”, a conchis analistul economic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s