#022 Analize Economice: Exportul serviciilor educaționale

Fiecare al optulea student din sălile de curs din Republica Moldova este străin

Fiecare al optulea student din sălile de curs din Republica Moldova este un student străin, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 24 septembrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”. Comunicatul IDIS Viitorul poate fi accesat aici.

Expertul a spus că exportul de servicii educaționale a fost unul, pe nedrept, ignorat de către autorități, deoarece generează anual 100 de milioane de dolari. În opinia sa, Guvernul trebuie să crească numărul studenților străini, care să-și facă studiile în Republica Moldova, în special din țările unde a avut anterior recorduri. „În prezent, se duce o luptă enormă pentru piața educațională internațională. Țările depun eforturi enorme ca să câștige bani din educație. Educația studenților străini, nu că îți permite pe de o parte să ai bani, dar studenții străini permit studenților noștri să fie incluși în circuitul internațional și ne permit să asigurăm niște resurse financiare pentru universitățile noastre, ca să-și poată crește calitatea educației, prestația”, a spus expertul.

În opinia economistului, învățământul superior din Republica Moldova trece printr-o criză provocată de tendințele demografice negative. În Republica Moldova nu are cine merge la facultate. Dacă nu ar fi străinii, învățământul moldovenesc ar suferi și mai mult. „De aceea, în opinia mea, exportul de servicii educaționale, este ceva care aduce valută în țară, iar din țară nu pleacă nimic decât rezultatul intelectului nostru”, a opinat economistul.

Potrivit analistului economic, volumul de export al serviciilor educaționale în  2011 era de circa 15 milioane de dolari. Se poate estima că, în prezent, Republica Moldova ar câștiga anual din faptul că are studenți străini – circa 100 de milioane de dolari. Iar dacă ar exista dorință să fie depuse niște eforturi, atunci această cifră de afaceri ar putea ajunge la 200 de milioane de dolari.

Veaceslav Ioniță afirmă că acum 12 ani în Republica Moldova își făceau studiile circa 1200 de studenți străini. Astăzi ar fi circa 4600 de studenți. O cifră destul de considerabilă, ținând cont de faptul că la noi numărul de studenți scade dramatic în fiecare an din cauza demografiei, a migrației și al plecării la studii peste hotare. „În condițiile în care numărul studenților moldoveni scade, grupul studenților străini crește și aceștia ne permit să menținem pe linia de plutire sistemul educațional, ba chiar ne ajută să-l salvăm”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Expertul a menționat că cei mai mulți studenți străini care vin să învețe în Republica Moldova sunt din România, iar cei mai mulți au venit în 2020, în număr de 2125. Pe locul doi se află Israel, care în 2015 au fost 2039 de studenți, iar de atunci numărul lor este în descreștere. Pe locul trei sunt studenții din India. 605 au venit în 2020. Următoarele trei state de unde vin cei mai mulți străini să învețe în Moldova sunt Ucraina, Siria și Iordania.

Analistul a mai declarat că Israelul, în ultimii zece ani, a fost țara care a marcat tot ce înseamnă creșterea numărului de studenți străini care  vin să învețe în Republica Moldova. După 2018 s-a înregistrat o scădere de 700 de studenți din Israel, care aduce pierderi anuale de circa 15 milioane de dolari. Totuși, astăzi, 10% dintre studenții din Israel, care pleacă peste hotare, vin în Republica Moldova. Situația era să fie cu mult mai bună dacă nu aveau loc anumite fenomene neplăcute. Există și în Israel o luptă pentru a ține studenții acasă, iar autoritățile de acolo acum trei ani au luat decizia de a nu recunoaște anumite diplome obținute de studenții lor în urma absolvirii unor facultăți din Republica Moldova.

Economistul susține că anterior din Ucraina veneau să facă studii în Republica Moldova tinerii din zone unde se vorbește limba română, iar acum aceștia merg în România. Din Israel ajung tinerii să învețe în Republica Moldova fiind ghidați de alți concetățeni de ai lor, care au studiat aici și au rămas aici. „Dacă vrea Republica Moldova să se impună pe piața internațională a serviciilor educaționale, trebuie să-i găsească pe acești oameni, care aduc studenți în Republica Moldova, și să-i întrebe ce este de făcut ca să-i ajute să aducă mai mulți studenți. Acești oameni ne ajută să creștem exportul de servicii”, a spus economistul.

Veaceslav Ioniță declară că în Republica Moldova numărul de studenți a scăzut de la 128 de mii în anii 2007-2008, la 57 de mii în 2019-2020. Acum este înregistrată o ușoară înviorare din contul studenților care au apelat la studii cu frecvență redusă, numărul cărora a crescut cu 2000. Însă, numărul de studenți care studiază la zi este la o limită de jos, iar ceea ce salvează învățământul astăzi sunt studenții străini. Dacă în 2006, din numărul total de studenți, 1,3% erau studenți străini, în anul de studiu 2020-2021 numărul lor este de 8%. Studenții străini, în marea lor majoritate, sunt zilnic în sălile de curs. Astfel, fiecare al optulea student din sălile de curs din Republica Moldova este unul străin.

„Republica Moldova, pe lângă bunurile pe care le exportă de 2,7 miliarde de dolari, exportă și servicii, care se cifrează la 1,3 miliarde de dolari. Serviciile este domeniul unde noi mai mult exportăm decât importăm. Principalele servicii exportate sunt cele de transport, IT și cele educaționale”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s