În ultimii 10 ani numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20%, cea ce provoacă costuri inutile de 2 miliarde lei anual

Noi murim, ei se înmulțesc

În ultimii 10 ani populația țării s-a redus cu 343 mii locuitori, de la 2,93 milioane în 2011 la 2,6 milioane în prezent. Această reducere este determinată de doi factori: natalitatea redusă și migrația sau mai bine spus, fuga peste hotarele țării. (mai multe detalii despre populație vedeți aici). În același timp numărul de birocrați din țară a crescut cu 3,5 mii persoane de la 51,2 mii în 2011 la 54,8 mii în prezent.

Drept consecință, dacă în 2011 la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent acest indicator a crescut cu peste 20% și avem deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Altfel spus în mediu la fiecare o mie de persoane numărul de birocrați s-a majorat cu aproape 4 persoane.

Dacă să păstrăm proporția din 2011, atunci în prezent noi trebuie să reducem numărul de birocrați cu 10 mii persoane. Asta în condiția când presupunem că în 2011 numărul lor era unul optim și nu exagerat, datorită zecilor de atribuții și funcții inutile, despre care voi vorbi mai jos.

Moldova risipește anual 2,0 miliarde lei pentru întreținerea unui aparat birocratic umflat și nociv

În ultimii 10 ani salariul mediu în sistemul public de administrare a crescut de 3 ori de la 3 mii lei salariul net lunar în 2011 la 9 mii lei în prezent. Dacă ținem cont de toate plățile suplimentare aferente salariului, plus primele și alte adausurile la salarii, precum și spațiul de oficiul și alte cheltuieli cu forța de muncă, ajungem la concluzia că întreținerea unui birocrat ne costă nu mai puțin de 200 mii lei anual.

Dece în 10 ani în loc să reducem cu 6,5 mii numărul de birocrați, noi din contra am mărit numărul lor cu 3,5 mii persoane, cea ce a dus la umflarea aparatului birocrat cu 10 mii persoane. Costurile directe de întreținere a acestui număr suplimentar și inutil de birocrați se ridică la minim 2 miliarde lei anual.

Daunele provocate de birocrații inutili se ridică la zeci de miliarde de lei anual

Costurile cu întreținere a birocraților inutili este partea mică a problemei. Adevărata catastrofă este dauna anuală provocată de acești birocrați, care din ”plictiseală” strangulează mediul de afaceri și sunt un focar de corupție în societate.

Moldova a avut 68 organe de control, iar în prezent numărul lor a fost redus la mai puțin de 20. Organele de control au fost reduse, dar nu birocrații, care se ocupau cu controlul. Doar în ultimii 4 ani, numărul de acte permisive în Moldova s-au redus de 3 ori sau cu 300 acte permisive de la 450 în trecut la mai puțin de 150 în prezent. Mii de persoane se ocupau cu o activitate inutilă și nocivă de oferirea de permisiuni pentru anumite genuri de activitate. Funcția lor la o mică analiză s-a adeverit a fi inutilă și în consecință a fost lichidată. Însă birocrații au rămas în birourile lor, chiar dacă funcția a fost lichidată. Evident toate miile de persoane, care au pierdut dreptul de a controla sau a permite ceva, au rămas în funcție și tot ce fac ei acum, caută soluții noi de a ”mulge” businessul de bani.

Daunele provocate de acești birocrați rămași în funcție, după lichidarea ”funcției” se ridică la zeci de miliarde lei anual.

Aceste daune se manifestă prin: lipsa de investiții în Moldova, fuga oamenilor peste hotare,, închiderea de afaceri datorită corupției, prețurile exagerate datorită monopolurilor protejate de birocrați și alte costuri suportate de societate.

Pentru ce Moldovei două agenții de reglementare cu buget comun de 110 milioane lei anual?

Un exemplu în acest sens de aparat excesiv de birocrați servesc cele două agenții de reglementare. Una în domeniul energetic, alta în cel al telecomunicațiilor. Pentru ce Moldovei două agenții de reglementare a pieței și separarea piețelor? Ori mecanismul de reglementare aste același indiferent de piață.

Soluția este simplă: crearea unei singure Agenții de Reglementare a Piețelor.

În cazul unificării acestor agenții, costurile se vor optimiza cu cel puțin 25%, cea ce înseamnă minim 25 milioane lei economii anuale. Aici nu am ținut cont de revizuirea competențelor inutile atribuite agențiilor, care provoacă costuri suplimentare atât directe cât și indirecte.

Drept concluzie :Moldova nu-și poate permite în continuare luxul de întreținere a unui aparat birocratic umflat, inutil, nociv, care aduce anual cheltuieli inutile de 2 miliarde lei și daune economiei naționale de zeci de miliarde lei.

Un gând despre &8222;În ultimii 10 ani numărul birocraților pe cap de locuitor a crescut cu 20%, cea ce provoacă costuri inutile de 2 miliarde lei anual&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s