30 Ani de la proclamarea Independenței: primele monede bătute altfel

Cu ocazia celor 30 de ani de la proclamarea Independenței, Banca Națională a Moldovei a bătut un set din 3 monede de argint, care sunt altfel decât cele bătute de până acum.

Până în prezent BNM a bătut 182 de monede comemorative, dintre care 178 în tiraje mici, pentru colecționari și 4 monede comemorative de circulație. Pentru baterea tuturor monedelor comemorative de colecție a fost nevoie de 2138 kg Argint, 11,58 kg de Aur și 93 kg de diverse aliaje metalice. Mai multe detalii despre monedele comemorative găsiți aici.

Însă monedele bătute cu ocazia celor 30 de ani de la Proclamarea Independenței rup toate tiparele numismatice de până acum ale Băncii Naționale.

Până în prezent toate monedele comemorative aveau un design sobru, foarte conservativ, parcă uneori îmi amintea de URSS. De fapt aceasta era tradiția numismatică nu doar în Moldova, dar și în restul țărilor: monedele trebuie să fie ”serioase”.

Este cumva simbolic, că la 30 de ani, am decis să fim ”independenți” și de cutuma veche de a bate într-un fel anume monedele țării.
Acestă ”Eliberare” de vechile tradiții se simte de la prima privire. Nu în zădar, aceste monede sunt cele mai căutate nu doar de numismați, dar și de cei care nici odată nu au fost interesați de colecționarea monedelor.

Te îndrăgostești în ele de la prima privire. Ele mai bine ca orice, transmit dragostea de LIBERTATE, pe care am trăit-o noi toți acum 30 de ani. Sunt pur și simplu minunate.

Prin acest set excepțional, BNM a înviorat enorm piața numismatică din Moldova și a trezit interesul pentru numismatică la mii de persoane, care în prezent sunt în căutarea acestui set de monede în condițiile când tirajul este de doar 500 exemplare.

Mulți se întreabă: de ce este atât de mic tirajul. Voi încerca să explic.

Ceva timp în urmă tirajul unei monede comemorative în Moldova, de regulă era de o mie exemplare. Însă asemenea tiraje mari, scad din valoare și importanța unei monede. Spre exemplu în România, la o populație de 6 ori mai mare decât în Republica Moldova, tirajul unei monede comemorative de regulă este de 500 piese. Drept rezultat avem așa cazuri curioase, când BNR a bătut o replică a primei monede de aur din România într-un tiraj de doar 250 piese. Drept rezultat, prețul replicii din 2005 este de 2-3 ori mai mare, decât a monedei originale din aur din 1868.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s