În Moldova scade continuu numărul de familii cu copii, care a coborât în prezent până la 31,1%

În Moldova Numărul de familii unde este cel puțin un copil sub 18 ani scade continuu. Astfel în 2020 doar 31,1% din familii din Moldova au copii în scădere cu 4,1 p.p. față de anul 2014, când numărul familiilor cu copii era de 35,2%.

Acest nivel este peste media Uniunii Europene, unde numărul de familii cu copii este de 28,8%. În UE Moldova ar fi pe locul 13, mult în urma liderului Irlanda, care are 38,7% din familii cu copii. România ocupă locul 3 în UE cu 34,8% familii cu copii.

Crește numărul de familii cu 3 și mai mulți copii

În timp ce numărul de familii cu copii este în continuă scădere, în ultimii 3 ani înregistrăm o creștere semnificativă a familiilor cu 3 și mai mulți copii. Astfel în 2020 numărul lor a ajuns la 4,3% comparativ cu 3,5% în 2017, când am ajuns la minimul istoric.

Media UE a familiilor cu 3 și mai mulți copii este de 3,7%, cea ce ne plasează pe noi mult mai sus decât media, dar de 2 ori mai puțin decât liderul UE, Irlanda, unde aproape 10% din familii au cel puțin 3 copii. România cu 3,5% se află puțin sub media UE.

Sunt mulți factori, care determină scăderea numărului de familii cu copii, dar din grafice se vede clar, cel mai tare această tendință este influențată de scăderea familiilor cu un singur copil. Tinerii în prezent se căsătoresc mul mai târziu, iar după căsătorie de regulă decid să amâne nașterea primului copil.

Iar cei cu copii, din câte observăm, se decid la al 3-lea mult mai ușor.

Sunt bucuros că fac parte din cea mai mare familie din Moldova

Bunelul Andrei și Bunica Ana de pe mama au avut 14 copii și 68 de nepoți, iar Bunelul Petru și Bunica Maria de pe tata ”doar” 7 copii și 37 de nepoți. Un calcul simplu îmi dă că am 93 de verișori. Bănuiesc că în Moldova greu mai găsești pe cineva cu 93 verișori 🙂

Bunica Ana și Bunelul Andrei Nichita cu cei 14 copii ai lor, care i-au bucurat cu 68 de nepoți și câteva sute de strănepoți.
În rândul de sus este mama mea Iulia, care are și ea la rândul ei 6 copii și 12 nepoți.
Fratele din dreapta ei, Ion se bucură de cel mai mare număr de nepoți. Ultima dată când am mers în ospeție avea 42 de nepoți, acum bănuiesc că se apropie s-au a trecut deja de 50 🙂

Un gând despre &8222;În Moldova scade continuu numărul de familii cu copii, care a coborât în prezent până la 31,1%&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s