În 2020 remitențele primite pe căi oficiale au ajuns la 1,5 miliarde USD valoare maximă din ultimii 6 ani

În anul 2020 volumul Transferurilor Nete de valută în favoarea persoanelor fizice a ajuns la 1.487 milioane USD valoare maximă înregistrată în ultimii 6 ani. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitenților a atins cifra de 1.660 milioane USD.

În 2020 volumul remitențelor trimise pe căi oficiale a înregistrat o creștere de 264 milioane USD față de anul precedent. Este cea mai mare creștere a remitenților din ultimii 12 ani. Ultima dată am avut o creștere anual mai mare în 2008, când remitențele oficiale au crescut cu 442 milioane USD într-un singur an.

Totuși valoarea remitențelor oficiale nu reprezintă suma totală a banilor trimiși de moldoveni acasă. Astfel în 2020 moldovenii au transferat pe căi oficiale 1.487 milioane USD, dar au vândut pe piața valutară 2.245 milioane USD. Acest fenomen poate fi urmărit an de an, cea ce ne duce la gândul că suma reală a banilor trimiși de moldoveni acasă este mai aproape de vânzările nete de valută, iar Transferurile Nete sunt doar o parte din bani trimiși pe căi oficiale.

Decei, volumul real al banilor transmiși de moldoveni acasă este cel puțin egal cu vânzările Nete de valută, iar Transferurile Nete reprezintă doar banii transferați pe căi oficiale. Restul banilor intră în țară prin alte mecanisme cum ar fi: bani aduși de muncitori când vin acasă, transmiși prin rude și prieteni, sau prin rutiere. Astfel în ultimii ani la fiecare 100 milioane USD/lunar transferați prin căi oficiale se mai adaugă 60-70 milioane USD/lunar bani aduși în țară pe căi neoficiale.

Pe lângă aceste două mecanisme descrise mai sus de aducere a banilor în țară de către moldoveni în prezent putem deja vorbi și de al treilea mecanism despre care am scris recent. (vezi aici). Vorbim despre utilizarea cardurilor ca mijloc de transfer a banilor de peste hotare în Moldova. Conform datelor oficiale ale BNM în 2020 tranzacțiile cu cardurile bancare străine în Moldova au fost estimativ de peste 8 miliarde lei. Cea mai mare parte sunt tranzacții ale străinilor în Moldova, însă evoluția acestor tranzacții din 2020 ne duce la idea că o parte din carduri emise în străinătate sunt utilizate de către concetățenii noștri pentru a transfera bani rudelor din Moldova. Altfel spus, moldovenii care lucrează peste hotare deschid un cont de card într-o bancă din străinătate și oferă un card bancar rudelor din Moldova. Apoi le transferă bani pe acest card străin și rudele din Moldova utilizează acest card aici pe loc. În datele BNM aceste tranzacții merg ca carduri străine utilizate în Moldova, iar în realitate sunt un mecanism noi de transfer a banilor în Moldova. Estimăm că prin intermediul cardurilor bancare în Moldova intră anual cel puțin 120-150 milioane USD.

Putem afirma că volumul total al remitențelor în anul 2020 au fost de 2,4 miliarde USD dintre care 1,5 miliarde USD au fost remitențele transmise prin căi oficiale, iar 0,9 miliarde prin mecanisme neoficiale și prin utilizarea cardurilor bancare.

3 gânduri despre &8222;În 2020 remitențele primite pe căi oficiale au ajuns la 1,5 miliarde USD valoare maximă din ultimii 6 ani&8221;

  1. […] În 2020 volumul remitențelor trimise pe căi oficiale a înregistrat o creștere de 264 milioane de dolari față de anul precedent. Este cea mai mare creștere a remitenților din ultimii 12 ani. Ultima dată am avut o creștere anual mai mare în 2008, când remitențele oficiale au crescut cu 442 milioane de dolari într-un singur an, scrie exepertul economic Veaceslav Ioniță. […]

    Apreciază

  2. […] În anul 2020 volumul Transferurilor Nete de valută în favoarea persoanelor fizice a ajuns la 1 487 milioane de dolari valoare maximă înregistrată în ultimii 6 ani. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitenților a atins cifra de 1 160 milioane de dolari, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. […]

    Apreciază

  3. […] În anul 2020 volumul Transferurilor Nete de valută în favoarea persoanelor fizice a ajuns la 1 487 milioane de dolari valoare maximă înregistrată în ultimii 6 ani. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2008, când valoarea remitenților a atins cifra de 1 160 milioane de dolari, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s