Săptămâna trecută Leul Moldovenesc a înregistrat o depreciere ușoară (-0,5%) față de toate cele 10 valute din IVM-10

Săptămâna trecută, 18-24 ianuarie 2021, Leul Moldovenesc a înregistrat o depreciere ușoară (-0,5%) față de toate cele 10 valute din IVM-10. Cel mai mult s-a depreciat față de USD și valutele din regiune ale țărilor non-UE, care după o cădere puternică din 2020 încep acum să-și revină ușor.

De la începutul anului leul rămâne depreciat față de 8 valute din IVM-10 și este mai puternic față de două valute EURO (+0,3%) și Leul Românesc (+0,2%).

Această depreciere ușoară are trei explicații:

1. Aprecierea USD față de Euro pe plan internațional

2. Cel mai probabil oferta slabă de valută din partea persoanelor fizice pe piața valutară internă, cea ce a condus la apariția unui mic deficit valutar și deprecierea Leului Moldovenesc.

3. Decizia BNM de a nu interveni, deoarece nu este cazul.


Pe termen mediu leul va continua să oscileze între evoluția valutelor țărilor dezvoltate și a valutelor din regiune, având un curs de referință stabil față de principalele valute ale partenerilor noștri comerciali.

BNM în caz de necesitate poate interveni în orice moment pentru a nu permite aprecieri/deprecieri bruște ale Leului Moldovenesc, dar la moment nu sunt careva motive de intervenție a BNM.

Un gând despre &8222;Săptămâna trecută Leul Moldovenesc a înregistrat o depreciere ușoară (-0,5%) față de toate cele 10 valute din IVM-10&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s