Timp de 13 ani în Moldova a scăzut continuu numărul de studenți în universități, de la 128 mii în 2006/07 la 56,8 mii în 2019/20.
Scăderea numărului de studenți a fost influențată atât de scăderea numărului tinerilor în Moldova cât migrația lor peste hotare. În această perioadă au fost lichidate 10 instituții superioare de învățământ dintre care 5 în ultimii 2 ani. Din sistemul învățământului superior au plecat 1/3 din cadrele didactice, iar numărul lor a scăzut de la 6,6 mii în 2006/07 la mai puțin de 4,3 mii în prezent.
Pandemia din acest an a influențat pozitiv numărul de studenți în universități. Datorită restricțiilor impuse mulți tineri nu au avut posibilitatea să plece peste hotare și au fost nevoiți să rămână în țară, drept consecință avem o creștere cu 2,2 mii a numărului de studenți, care a urcat până la 59 mii în prezent.

O situație similară atestăm și-n stânga Nistrului, unde tot datorită pandemiei înregistrăm o creștere cu 400 persoane a numărului de studenți din universități, care în acest an a urcat până la 11,2 mii persoane.

Anul acest învățământul superior din Moldova serbează 90 de ani de la apariția Primului Institut Pedagogic din Tiraspol fondat în 1930. Atunci în primii ani de activitate în Moldova erau 2 mii de studenți, iar maxima istorică a fost atinsă în anul 2006/07, când în universitățile de pe ambele maluri ale Nistrului erau înscriși 140,7 mii studenți, sau de 70 ori mai mult decât de la fondarea primului institut.

În prezent numărul de studenți de pe ambele maluri ale Nistrului constituie 70,2 mii persoane de 2 ori mai puțin decât acum 14 ani. După o creștere continuu timp de 76 de ani a numărului de studenți în universități, în ultimii 14 ani universitățile trec prin cea mai profundă criză, care merită o analiză separată.
Pandemia din acest an a ameliorat puțin situația dificilă, dar nu a rezolvat problema fundamentală a universităților noastre.