Deputații au votat micșorarea vârstei de pensionare, dar au ”uitat” să aloce pentru aceasta 3,7 miliarde lei

În ultima ședință a Parlamentului, în plină noapte deputații au decis să ”aibă grijă” și de oamenii în vârstă.

Trebuie să menționăm că persoanele în etate din Moldova sunt cel mai vulnerabil grup social. Pensia primită de bătrâni este sub orice limită și nu poate asigura o bătrânețe dusă cu demnitate. Spre deosebire de alte grupuri de vârstă care pot să plece din țară și pleacă anual între 35-40 mii persoane, oamenii în etate nici de plecat nu pot și sunt sortiți de a supraviețui aici în Moldova.

Am spus de multe ori și voi repeta mereu: o societate civilizată este caracterizată de atitudinea ei față de copii, bătrâni și oameni cu nevoi speciale. Anume din acest motiv să te joci cu sentimentele acestor oameni sărmani, este josnic și lipsit de orice demnitate.

Reamintesc că această ”grijă” față de oamenii în vârstă s-a manifestat prin reducerea vârstei de pensionare. Pentru bărbați de la 63 de ani cum era planificat în 2021 la 62 de ani cum a fost până în 2016. Iar pentru doamne de la 59 ani și 6 luni la 57 ani.

Lunar în Moldova se pensionează în jur de 4 mii persoane, pentru care și sunt planificate pensii în Bugetul Asigurărilor Sociale.

Cu votarea acestei legi, toate persoanele sub vârsta legală de până acum din 1 ianuarie 2021 vor avea dreptul la pensie. Conform datelor statistice la cei 550 mii pensionari se vor adăuga deodată încă 97 mii persoane.

În momentul pensionării, pensia calculată este aproximativ egală cu 40% din salariul mediu, cea ce însemnă că cei 97 mii pensionari apăruți peste noapte vor pretinde la o pensie medie de 3,2 mii lei lunar. Astfel chiar pentru luna ianuarie Guvernul trebuie să identifice 310 milioane lei pentru plata pensiei la cei apăruți în urma votării legii din noapte, iar pentru întregul an va fi nevoie de peste 3,7 miliarde lei suplimentar la bugetul Asigurărilor Sociale votat de Parlament.

Este extrem de stranie și suspectă această votare a reducerii vârstei de pensionare. Ea a fost votată în aceeași zi cu Bugetul de Stat și Bugetul Asigurărilor Sociale. Dacă deputații pe bune intenționau să reducă vârsta de pensionare, atunci urma să voteze majorarea cu 3,7 miliarde lei a Bugetului Asigurărilor Sociale și alocarea din Bugetul de Stat a sumei de 3,7 miliarde lei pentru plata pensiei.

Anume din acest motiv, Constituția Republicii Moldova spune expres: astfel de legi pot fi votate DOAR CU AVIZUL POZITIV al Guvernului. Avizul pozitiv nu este un moft, este o necesitate vitală, deoarece doar așa ne putem asigura că lege nu este doar votată, dar mai poate fi și implementată.

Lipsa de aviz pozitiv și nealocarea banilor pentru pensii ne trezește mari suspiciuni în privința sincerității deputaților.

În astfel de circumstanțe Guvernul Republicii Moldova trebuie în regim prioritar să-și asume răspunderea în fața Parlamentul, prin anularea tuturor acest acte ilegale și neconstituționale.

Iar problema pensionarilor, trebuie rezolvată atât respectând legea, cât și alocând banii pentru implementarea tuturor modificărilor operate.

Ori nu poți da pensie, dacă nu ai alocat și bani pentru asta.

Un gând despre &8222;Deputații au votat micșorarea vârstei de pensionare, dar au ”uitat” să aloce pentru aceasta 3,7 miliarde lei&8221;

  1. Nu sunt de acord ,varsata de pensionare trebuie micsorata,oamenii care au muncit o viata intreaga nici nu ajung la pensie,la asa varsra este greu de gasit de lucru, dar daca esti angajat lucrezi cu mult mai mult dar salariu nu se mai ridica fiindca depinzi de patron si esti santajat de varsta pe care o ai.In anii 2014 bani pentru pensii tot nu erau,dar miliardul furat,poate e mai bine de revizuit pensile ce depasesc40000 mii lei,ori de majorat cu 2-3 % cotele de asigurare sociale,prin anii 93 achitam cate 32 %

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s