Săptămâna curentă leul moldovenesc a avut câteva recorduri. După o pauză de mai bine de 3 ani, luni 7 decembrie 2020, cursul oficial a trecut de 21 Lei/Euro. Despre aceasta am scris aici.
Tot săptămâna aceasta, Leul moldovenesc a coborât sub nivelul de la începutul anului (-0,7%), față de coșul valutar IVM-10 și continuă tendința de depreciere, care a început acum două luni și jumătate în urmă.

Tot săptămâna aceasta Leul Moldovenesc s-a depreciat absolut față de toate cele 10 valute din coșul valutar IVM-10. Acesta are loc pentru a doua oară în acest an. Prima dată leul s-a depreciat față de toate 10 valute din IVM-10 în a 3-a săptămână din luna ianuarie, când am înregistrat și cea mai mare depreciere a lui timp de o săptămână.

Față de începutul anului leul s-a depreciat comparativ cu valutele de bază Euro&USD, dar rămâne a fi mai puternic comparativ cu valutele regionale.
Deprecierea Leului moldovenesc este condiționată de doi factori de bază:
- Aprecierea puternică a Euro față de USD pe plan internațional. În prezent Euro este la cel mai ridicat nivel față de USD din ultimii 2,5 ani. Față de începutul anului Euro s-a apreciat cu 7,6% față de USD. Despre aceasta am mai scris aici.
- Intervenția Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară. Banca Națională în acest an a procurat peste 191 milioane USD de pe piața valutară, dintre care 99 milioane USD în octombrie-noiembrie. Aceste intervenții au urmărit drept scop deprecierea ușoară a Leului moldovenesc, care rămâne puternic față de valutele regionale și provoacă pierderi exportatorilor, în special agricultorilor. Deprecierea Leului Moldovenesc nu comportă careva riscuri inflaționiste, deoarece în acest an Moldova probabil va atinge cea mai mică rată a inflației din istoria sa (mai multe detalii aici).