În luna Noiembrie, conform Biroului Național de Statistică, Indicele Prețurilor de Consum a coborât până la 1% în valoare anuală, cea ce este aproape cel mai mic nivel din istoria Moldovei. Dacă tendința se va păstra ș-in luna decembrie la fel, atunci e foarte mare probabilitatea că în acest an v-om avea cel mai mic nivel al inflației din istoria țării.

Tendința de scădere a prețurilor este determinată în cea mai mare parte de scăderea prețurilor la produsele ne-alimentare și servicii, care în luna noiembrie sunt cu -0,3% și respectiv -0,2% mai mici decât acum un an.
La produsele alimentare, prețurile timp de un an au crescut în mediu cu 2,8%.
Recordul precedent a fost stabilit în anul 2009, când prețurile au înregistrat o creștere de doar 0,4%. E ușor de observat că 2009 tot a fost un an de criză.

Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine. În contextul actual inflația joasă este consecința crize, dar este sun și elemente pozitive, chiar dacă sunt parte a crizei. Astfel datorită crizei, prețurile la resursele energetice au scăzut puternic pe plan internațional. Petrolul în primăvară a atins cea mai joasă cotație din ultimii 25 de ani. În consecință Moldova va cheltui pentru importurile energetice sub 650 milioane USD în acest an, comparativ cu maximele istorice de 1,2 miliarde USD anual în perioada 2011-2014.
Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării. Asta sigur nu va bucura deloc pensionarii.
Despre faptul că anul viitor este planificată cea mai mică majorare a plăților sociale din istoria Moldovei am scris ceva timp în urmă (detalii aici).
[…] Intervenția Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară. Banca Națională în acest an a procurat peste 191 milioane USD de pe piața valutară, dintre care 99 milioane USD în octombrie-noiembrie. Aceste intervenții au urmărit drept scop deprecierea ușoară a Leului moldovenesc, care rămâne puternic față de valutele regionale și provoacă pierderi exportatorilor, în special agricultorilor. Deprecierea Leului Moldovenesc nu comportă careva riscuri inflaționiste, deoarece în acest an Moldova probabil va atinge cea mai mică rată a inflației din istoria sa (mai multe detalii aici). […]
ApreciazăApreciază