Modificările de bază operate în cea de a III-a rectificare din acest an.
- Veniturile Bugetare se reduc cu 650 milioane lei, de la 37,85 miliarde lei la 37,20 miliarde lei
- Cheltuielile Bugetare se reduc cu 1,86 miliarde lei, de la 55,06 miliarde lei la 53,2 miliarde lei.
- Deficitul Bugetar se reduce cu 1,2 miliarde lei, de la 17,2 miliarde lei la 16 miliarde lei.
Guvernul estimează că încasări din granturi vor fi cu 222 milioane lei mai mici, decât s-a estimat la rectificarea precedentă. Inițial s-au planificat 1,773 miliarde lei granturi, la ultima rectificare din vară granturile planificate s-au redus până la 1,155 miliarde lei. Iar acum guvernul consideră că suma maximă posibilă de acumulat este de 933 milioane lei. În primele 7 luni ale anului au fost acumulate granturi în volum de 122 milioane lei, sau în mediu câte 17,5 milioane lei lunar. Cel mai probabil până la sfârșitul anului Guvernul va acumula max. 200 milioane lei sub formă de granturi, cea ce înseamnă o gaură suplimentară în buget de 733 milioane lei.
Veniturile din impozite și taxe Guvernul le estimează că se vor reduce cu 430 milioane lei, de la 34,66 miliarde lei la 34,23 miliarde lei. Reamintim că inițial Guvernul Planifica venituri din impozite și taxe în volum de 40,54 miliarde lei. În primele două luni ale anului încasările bugetare au fost chiar peste așteptări, însă criza economică a dat peste cap toate așteptările Guvernului. În 3 luni de criză martie-mai încasările bugetare au fost cu 18% mai mici decât în 2019, dar deja în iunie încasările au început să crească. În iulie avem iarăși o ușoară stagnare, dar cel mai probabil până la finele anului încasările bugetare vor fi la comparabile cu cele din anul 2019. În opinia noastră încasările din impozite și taxe ale bugetului de stat în 2020 vor fi în jur de 36,5 miliarde lei, cea ce înseamnă un surplus de 2,3 miliarde lei față de suma propusă în prezent de Guvern pentru Rectificare. Însă acest surplus este de fapt un colac de salvare pentru Guvern în condițiile când acumulările din granturi și împrumuturi externe sunt destul de incerte.
Deficitul bugetar se reduce cu 1,2 miliarde lei. Reducerea deficitului bugetar este determinat strict de dificultățile cu care se confruntă Guvernul la contractarea de împrumuturi externe. Deficitul Bugetar și implicit executarea Bugetului de stat până în prezent a fost salvat de împrumuturile interne și Împrumutul de la FMI.
În primele 7 luni Guvernul s-a împrumutat pe intern cu 4,1 miliarde lei, cea ce constituie 73% din suma planificată din acest an în volum de 5,6 miliarde lei.
Suplimentar Guvernul a primit de la FMI în luna aprilie aproximativ 4,3 miliarde lei.
Suma împrumuturilor interne și de la FMI în primele 7 luni constituie 8,4 miliarde lei sau 95% din totalul încasărilor din granturi și împrumuturi.
În afară de banii de la FMI, Guvernul în acest avea nevoie de alte 8 miliarde lei împrumuturi externe, pentru acoperirea tuturor necesităților bugetare. Până în luna iulie guvernul a reușit să se împrumute pe extern cu 333 milioane sau 4% din necesitățile planificate de 8 miliarde lei. Anume datorită dificultăților de contractare a împrumuturilor externe, Guvernul prin rectificarea operată în prezent dorește să reducă această sumă cu 1,2 miliarde lei.
După rectificare Guvernul va trebui să acumuleze până la sfârșitul anului încă 9 miliarde lei sub formă de împrumuturi interne și externe.
Soluții pentru acoperirea deficitul bugetar.
Deci Guvernul în următoarele luni are nevoie să acumuleze încă 9 miliarde lei sub formă de împrumuturi pentru a acoperi necesitățile bugetare, după rectificarea curentă.
În opinia mea există câteva posibilități de bază:
- Creșterea volumului de împrumuturi interne cu 2 miliarde lei, față de planificările curente. Aceasta înseamnă 7,6 miliarde lei împrumuturi interne până la sfârșitul anului. Această sumă va fi de 4,5 ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 2009, când Guvernul s-a împrumutat pe intern cu 1,7 miliarde lei. Însă aceste sume relativ ușor vor putea fi acumulate pe piața internă și chiar vor avea un impact benefic asupra peții financiare care se confruntă cu un surplus fără precedent de lichidități.
- Contractarea creditului rusesc, care va aduce în bugetul de stat suplimentar 3,8 miliarde lei sub formă de împrumuturi externe.
- Intensificarea procesului de contractare de împrumuturi de la partenerii tradiționale, cea ce poate aduce maxim 1 miliarde de lei suplimentar în buget până la finele anului.
- Încasările bugetare noi le estimăm că vor fi cu 1,6 miliarde lei mai mari. De fapt ele vor fi cu 2,3 miliarde lei mai mari, dar 0,7 miliarde lei vor merge pentru acoperirea găurii bugetare provocate de capacitățile reduse ale Guvernului de a acumula Granturi
Deci toate aceste 4 instrumente oferă Guvernului posibilitatea să acumuleze până la sfârșitul anului 8,4 miliarde lei.
Mai rămâne o gaură de 600 milioane lei, care poate fi acoperită prin reducerea cheltuielilor curente sau a investițiilor capitale ale Bugetului Public.
În concluzie putem spune că reușita executării bugetului public în acest an ține de capacitatea Guvernului de a se împrumuta pe extern în special de la Federația Rusă.
În caz contrar va fi nevoie de o intervenție puternică în cea ce țin cheltuielile bugetare în mod special la investiții capitale.
Supliment informativ sub formă de Grafice și Analize
Bugetul de stat în acest an cel mai probabil va cumula o sumă record de 17,3 miliarde lei sub formă de granturi și împrumuturi. Această sumă este de 2,7 ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 2014. Numai că în 2014 peste 60% din bani sau 4 miliarde lei erau sub formă de granturi, iar împrumuturile au fost de doar 2,3 miliarde lei. În 2020 granturile cel mai probabil vor fi 200 milioane lei sumă minimă din ultimii 15 ani și ele vor constitui doar 1% din suma atrasă, restul fiind împrumuturi. Împrumuturi interne din acest an deja au depășit de 2,4 ori suma maximă istorică contractată în anul 2009. Datorită împrumutului necondiționat de la FMI, Moldova și la capitolul împrumuturi externe în acest an deja a bătut recordul istoric din 2016 când de pe extern au fost contractate 3,5 miliarde lei având până în prezent deja contractate de pe extern 4,6 miliarde lei.

Din totalul necesităților de Granturi și împrumuturi de 19 miliarde lei, în primele 7 luni ale anului Guvernul a reușit să acumuleze 8,8 miliarde lei. peste 95% din sumele acumulate sunt banii atrași de la FMI și împrumuturile interne.
Cel mai dificil pentru Guvern a fost atragerea de împrumuturi externe și granturi, care în 7 luni s-au acumulat în proporție de 5% față de sumele planificate inițial.

Încasările din Impozite și Taxe ale Bugetului Public Național în primele 7 luni ale anului au constituit 21,4 miliarde lei cu 3,9% sau 0,9 miliarde lei mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.
În primele două luni ale anului încasările au fost chiar mai bune decât s-a planificat inițial, dar 3 luni de criză au adus o gaură bugetară considerabilă, iar încasările au fost cu 17,8% mai mici decât anul trecut. În luna iunie am înregistrat o creștere semnificativă de 8,8% , urmată de o scădere ușoară în iulie de 3,7%.
În opinia noastră până la sfârșitul anului încasările din impozite și taxe ale Bugetului Public Național v-or fi comparative cu cele din 2019.
