În două luni băncile au restabilit portofoliul de credite de până la pandemie

În luna martie 2020, până la începutul pandemiei portofoliul de credite din sistemul bancar a ajuns la 42 miliarde lei.

În două luni de pandemie portofoliul de credite a suferit o ușoară scădere de 1,1 miliarde lei exclusiv din contul reducerii creditelor oferite agenților economici. Cât privește persoanele fizice, portofoliul de credite a rămas neschimbat la nivel de 14,5 miliarde lei.

În următoarele 2 luni, iunie-iulie, băncile au recuperat complet căderea de la începutul pandemiei, iar portofoliul de credite bancare este chiar cu 113 milioane lei mai mare.

200825_Credite_01

Clienții de bază a băncilor în acest proces de recuperare sunt persoanele fizice, agricultorii și instituțiile bugetare. Persoanele fizice au contractat suplimentar în această perioadă 705 milioane lei credite cea e a asigurat 2/3 din recuperare. Cel mai mult persoanele fizice sau împrumutat pentru procurarea de imobile 437 milioane lei, credite de consum 193 milioane lei și pentru afaceri 75 milioane lei.

200825_Credite_02

Dintre agenții economici cel mai important client pentru bănci în această perioadă de recuperare au fost agricultorii, care și-au mărit portofoliul de credite cu 223 milioane lei.

Al treilea client ca importanță sunt instituțiile publice, care în această perioadă și-au majorat portofoliul de credite cu 202 milioane lei.
La polul opus ca și-n crizele precedente se află întreprinderile din comerț, care și-au redus portofoliul de credite cu 372 milioane lei, urmate de instituțiile financiare ne-bancare cu o reducere de 200 milioane lei și industria alimentară cu o scădere de 187 milioane lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s