După 3 luni de căderea, veniturile Bugetului Public Național în luna iunie au crescut cu 8,8% față de iunie 2019

În 3 luni de criză (Martie-Mai 2020) veniturile din impozite și taxe ale Bugetului Public Național au fost cu 17,8% sau 1,84 miliarde lei mai mici decât în perioada similară a anului 2019. Cea mai puternică scădere a fost înregistrată în luna Aprilie, când veniturile din impozite și taxe ale Bugetului Public au fost mai mici cu 30,7% sau un miliard de lei față de aprilie 2019.

În luna Iunie veniturile din impozite și taxe au înregistrat o creștere de 8,8% sau 300 milioane lei comparativ cu iunie 2019 și au constituit 3,7 miliarde lei față de 3,4 miliarde anul trecut. Această creștere se datorează în primul rând creșterii încasărilor din impozitele pe venit atât a persoanelor fizice cât și juridice, precum și restabilirea consumului populației, cea ce a permis creșterea încasărilor din TVA și a altor impozite de consum.

200812_BPN_01

De la începutul anului veniturile din impozite și taxe sunt cu 3,9% sau 800 milioane lei mai mici decât în 2019. După cum am menționat și anterior, cel mai probabil în luna septembrie veniturile bugetare din acest an v-or depăși veniturile încasate în anul 2019.

Cât privește veniturile din contribuțiile de asigurări sociale ele pe tot parcursul perioadei de criză au fost puțin mai mari decât anul trecut, iar în luna iunie au depășit nivelul de anul trecut cu 170 milioane lei și au constituit 9,15 miliarde lei față de 8,98 miliarde lei anul trecut.

Unica și cea mai mare provocare pentru Bugetul Public Național rămâne restabilirea relațiilor de încredere cu partenerii externi. Fără suport financiar extern va fi extrem de dificil de acoperit toate necesitățile financiare ale Bugetului Public. Dar despre finanțarea externă v-om vorbi în următoarele zile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s