Nu sa întâmplat nimic. Da, uneori în Moldova e de ajuns ca să nu se întâmple nimic și deja să fie bine.
Vă mai amintiți criza cartofului din mai 2019? Dar prețul cireșelor? Au explodat atunci prețurile la cartof și alte legume, iar drept consecință prețurile la produsele alimentare într-o lună au crescut cum cresc uneori într-un an.
Au urmat apoi declarații tari, politicienii au promis anchete, investigații, pedepsirea vinovaților, dar nu a urmat nimic.
Bine că în acest an șmecherii nu au repeta isprava de anul trecut. Deoarece nu au repetat, iată și scăderea bruscă a inflației la produsele alimentare, dar oricum încă rămâne ridicată la nivel de 7,8% în valoare anuală.
În ultimii 15 ani, doar în 3 ani prețurile la produsele alimentare au crescut mai mult de 10% anual, în 2007, 2015 și 2019.
Prețurile mari la produsele alimentare lovesc cel mai mult în persoanele cu venituri mici în special pensionarii. Pentru ei inflația nu este creșterea prețurilor la automobile, dar la produsele alimentare.
În 2019 prețurile la produsele alimentare au crescut de 2,3 ori mai mult decât a fost indexată pensia. Drept consecință anul trecut pensionarii au putu procura mai puține produse alimentare decât un an înainte. În ultimii 15 ani de 5 ori pensia a fost indexată mai puțin decât au crescut prețurile la produsele alimentare. Aceasta sa întâmplat în 2010, 2013, 2015, 2017 și 2019. Cel mai greu pentru pensionari a fost perioada de după jaful bancar. Odată la doi ani, pensia se indexa mai puțin decât creșteau prețurile la produsele alimentare.