COVID-19, rata mortalității în Moldova este mult mai mare decât se crede în prezent

Săptămâna care a trecut a fost una plină de anti-recorduri legate de COVID-19: 1) cele mai multe cazuri noi înregistrate – 1.449 sau cu 25% mai mult decât maxima precedentă, 2) cele mai multe decese înregistrate – 46 la număr, 3) cea mai înaltă medie săptămânală de cazuri noi înregistrate – 207 sau cu 22,4% mai mult decât în valul precedent.

Dar astăzi aș dori să discutăm despre rata deceselor din Republica Moldova, care este mult mai mare decât se crede în prezent.

Majoritatea măsurărilor se bazează pe calculul ratei deceselor prin împărțirea numărului de decese la numărul de persoane infectate. După formula dată rata deceselor este egală cu 3,5% și, aparent, este așa, dar lucrurile sunt mai complexe.

Conform ultimelor cercetări publicate într-o revistă internațională de specialitate (link la sfârșitul articolului) persoanele care au decedat au luptat cu COVID-19 în mediu 17,8 zile.

Aceasta înseamnă că rata mortalității de la COVID-19 din data de 7 iunie 2020 reflectă starea de îmbolnăvire de acum 18 zile în urmă.
Dacă analizăm situația din această perspectivă, atunci în prezent rata mortalității de la COVID-19 în Moldova este de 5,1%, adică cu mult mai mare decât estimările actuale.

Trebuie să mai menționăm că această rată scade continuu. Acum s-a stabilizat la nivelul de 5,1% și, cel mai probabil, sper final de pandemie va scădea până la 4,5%.

Deci chiar dacă în Moldova se va înregistra o scădere a numărului de noi infectați, numărul celor decedați se va menține ridicat încă cel puțin 18 zile, ceea ce inevitabil va crește rata mortalității calculate și, după formula actuală, va ajunge la 4,5-5%.

Aveți grijă de voi și de apropiații voștri.

Link: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30243-7/fulltext

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s