Luăm banii de la europeni și-i ducem în Rusia sau cum au fost scoși din țară 900 mil. USD

blogPe parcursul ultimilor ani, urmărim și comentăm un indicator de bază, care determină dezvoltarea țării: investițiile străine în Republica Moldova și ajutorul oferit de către parteneri pentru dezvoltarea infrastructurii.

Însă, nimeni nu a observat un fenomen uimitor, care are loc la noi odată cu venirea ”investitorilor ruși” în Moldova, prin achiziționarea Băncii de Economii (BEM).

Surprinzător, dar din acel moment, Moldova a devenit ea însăși ”un investitor ”.  Dacă analizăm datele BNM, putem observa că începând cu iunie 2013, când a intrat în Moldova ”investitorul rus” și până în iunie 2014 băncile noastre au ”investit” peste hotare 520 mil. USD, iar până la finele lui 2014 suma va crește cu cel puțin încă 350 mil. USD. În total din momentul venirii ”investitorului rus” la BEM, băncile au scos din țară circa 900 mil. USD. De altfel, BANII NOȘTRI !!!

BNM nu prezintă datele privind aceste investiții pe țări și bănci. Însă astăzi, încă fiind în calitate de președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, am solicitat de la BNM datele divizate pe țări, unde au fost investiți banii noștri, deasemenea și băncile care au scos acești bani din țară (scrisoarea este anexată la articol).

Din informația preliminară este vorba, în mare parte, de 3 bănci din Moldova, care au depus banii în câteva bănci din categoria doi și trei din Federația Rusă.

Este și o zicală relevantă temei date: spune-mi unde îți ții banii și-ți voi spune unde îți este sufletul și gândul!

Aici pot avea doar două întrebări:

  1. Măi frumoșilor, cine v-a rugat să faceți isprava asta???
  2. Când aduceți banii oamenilor înapoi în țară, dacă a mai rămas ceva din ei, în cazul în care sunt păstrați în ruble rusești???

Sărbători fericite!!!

http://bnm.md/md/international_investment_position

141222_Ionita_BNM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s