Cum sau schimbat preferințele electorale ale găgăuzilor la alegerea Bașcanului și ce lecția am învățat noi din asta

Am urmărit îndeaproape întreg proces electoral de alegere a Bașcanului din Găgăuzia din 2023. În acest câteva luni, preferințele electorale ale găgăuzilor au trecut prin 4 etape distincte, etape care merită toată atenția noastră și înțelegerea cărora ne pot ajuta pe viitor.

Etapa 1. Pre-electorală: În favoriți persoane notorii

Prima etapă a început cu 2-3 luni înainte de startul alegerilor pentru Bașcan. La acea vreme exista un singur candidat favorit pentru alegătorul din Găgăuzie: Alexandru Stoianoglo, procuror general al Republicii Moldova. Aici nu e nimic deosebit, găgăuzii la fel ca și noi simpatizau pe cineva cunoscut și notoriu. Evident am exclus din TOP actualul Bașcan Irina Vlah, care nu mai putea candida. Restul pretendenților erau invizibili comparativ cu Alexandru Stoianoglo. Deci până aici nimic deosebit, cu excepția că Alexandru Stoianoglo, categoric nu a dorit să participe sub nici o formă la aceste alegeri locale. Cel puțin pentru mine este clară decizia rațională a domniei sale. Așa că urmează a doua etapă.

Etapa 2. Startul campaniei electorale: Miza pe cei cu experiență

La începutul campaniei electorale au devenit clar două lucruri: 1) favoritul alegătorilor Alexandru Stoianoglo nu participă în competiție și 2) s-a conturat lista pretendenților.

Aici tot fără mari surprize, alegătorul din Găgăuzia ca și orice alt alegător, a dat preferință persoanelor politice cunoscute, cu experiență și rezultate clare în activitate lor.

Lider al preferințelor alegătorilor a devenit fostul Bașcan al Găgăuziei Mihail Formuzal, urmat la o distanță destul de mare de fostul primar de Comrat Nicolaie Duduglo. Vedem că oamenii sunt raționali în preferințele lor. Aleg om cunoscut, notoriu, cu experiență și capacități de conducere. Fostul Bașcan conducea detașat în preferințele alegătorilor, din acest motiv foarte mulți din cei care urmăreau îndeaproape procesul electoral din Găgăuzia, deja puteau să-l felicite cu funcția de Bașcan, doar că a urmat următoarea etapă.

Etapa 3. Adevărata campanie: Câștigă cel care are suport extern

Alegerile din Găgăuzia au demonstrat un lucru care și așa era cunoscut. Nu contează absolut deloc calitățile tale profesionale și de fapt cine ești tu. Ceea ce contează cu adevărat, este ”puterea” ta, care se manifestă prin susținerea externă pe care o poți dovedi alegătorilor din Găgăuzia.

De fapt așa suntem și noi, recunoașterea și o poză a unui lider local cu personalități notorii de peste hotare ne hipnotizează și pe noi foarte puternic. Imaginați-vă că găgăuzii sunt ca număr de 20 de ori mai puțini decât noi, deci efectul susținerii externe la ei este mult mai pronunțat decât la noi. Din perspectiva alegătorului din Găgăuzia sunt trei jucători de bază din afara regiunii, care au un impact enorm asupra deciziei lor de vot: 1. Federația Rusă și liderii ei, 2) Turcia, 3) Fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon. Oricare din aceste 3 centre de putere pot influenta decisiv alegerile din Găgăuzia, fapt care și s-a realizat.

În momentul în care fostul președinte al Moldovei și partidul său l-au susținut public pe Grigorii Uzun, șansele lui de câștig s-au apropiat de 100%. Ratingul lui în rândul alegătorilor din regiune a crescut spectaculos, de la coada clasamentului a urcat puternic pe prima poziție, mult peste orice alt candidat.

După mine acest fenomen merită toată atenția noastră. Cu mici ajustări, tehnica din Găgăuzia, poate fi cu succes implementată și-n restul Moldovei. Poate impactul nu va fi la fel de mare, dar oricum va fi unul puternic și nu trebuie de ignorat. Știu că va exista dorința să facem mișto pe alegătorii din Găgăuzia, dar înainte de aceasta amintiți-vă de alegerile locale din Moldova, când fiecare candidat la funcția de Primar în mod obligatoriu are o poză cu un lider național notoriu. Toate pozele sunt la fel, parcă au fost date la xerox și schimbată doar poza candidatului. Așa că nu e nimic surprinzător în acest fenomen local.

Tot la această etapă apare și al doilea favorit, susținut de partidul ȘOR, Eugenia Guțul, care dintr-un anonim a devenit unul din liderii în preferințele alegătorilor.

Spre finalul acestei etape deja erau greu să estimezi cine totuși va fi Bașcan: Grigorii Uzun sau Eugenia Guțul, iar pentru a scoate orice bănuieli urmează operațiunea specială din ultima, a patra etapă.

Etapa 4. Final de campanie: Artileria grea și complot împotriva socialiștilor

Cine crede că acum au loc alegeri în Găgăuzia se greșește amarnic. Alegerile adevărate sunt cu totul în altă parte, iar candidații sunt cu totul alții: acum se alege între Igor Dodon și Ilan Șor. Aceasta este miza, aici au loc adevăratele lupte. Fiecare din acești doi jucători au susținătorii săi și suporterii în procesul de alegeri. Lupta se duce pentru dreptul de a fi jucătorul cheie în Moldova, iar Găgăuzia este doar câmpul de bătaie unde se hotărăște totuși cine va fi liderul.

Nu știu cine, de ce și când a decis să joace contra lui Igor Dodon și în favoarea lui Ilan Șor, dar jocul a fost dur și puternic. Totul a început prin scindarea partidului socialist și promovarea unui alt candidat la funcția de Bașcan. Interesant este că al treilea favorit, susținut de un deputat socialist, al alegerilor din Găgăuzia și-a îndeplinit cu succes misiunea. A luat voturile exact de la candidatul socialiștilor și cel susținut de Igor Dodon. Totuși scopul acestui exercițiu a fost altul, mult mai complex. Sa dorită să se arate Găgăuzilor, cine este persoana cu adevărat susținută de Moscova, și Găgăuzii au prins din zbor mesajul.

Deja la etapa dată jocul a fost făcut. Încă acum 10 zile, Eugenia Guțul putea fi felicitată cu funcția de Bașcan. Înțeleg că și Ilan Șor așteaptă felicitările.

Concluzii: Unde este Chișinăul?

În tot acest proces electoral rămâne o singură întrebare: dar unde este Chișinăul?

Care a fost miza și jocul politic al autorităților de la Chișinău? În ce măsură au ținut ele pulsul pe întreg proces electoral din Găgăuzia, cât de bine au cunoscut situația reală din regiune și care a fost implicarea lor în acest proces dificil?

Nu am o problemă că guvernarea de la Chișinău nu a avut candidatul său și nu au putut influenta în favoarea sa alegerile Bașcanului.

Ratingul actualei guvernări în Găgăuzia este unul modest, ca să nu folosim alte cuvinte mai potrivite aici. Însă nimeni nu a scutit actuala Guvernare de obligația de a asigura legalitatea întregului proces electoral în regiune.

Problema este alta și mult mai gravă decât cine va fi Bașcan. Cum se face că serviciile speciale ale altui stat și autoritățile altui stat, controlează întreg proces electoral din regiune și decid cine și cum va fi Bașcan? Aici e problema! De ce admitem ca alți actori externi să decidă și să manipuleze întreg proces politic într-o regine din Moldova.

Miza trebuia să fie nu un Bașcan al Guvernării, dar un Bașcan ales fără ingerința din exterior. Asta e adevărată luptă în Găgăuzia! Anihilarea ingerințelor din exterior.

Întreg proces electoral din Găgăuzia a fost doar un antrenament, pentru alegerile Locale, Prezidențiale și Parlamentare din întreaga Moldova. În Găgăuzia s-au testat tehnicile de influențare a alegătorului, prestația instituțiilor publice, vulnerabilitățile sistemului politic, electoral și de securitate națională a Moldovei.

Trebuie să recunoaștem: în Găgăuzia noi se pare că am picat testul. Ce urmează?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s