Municipiul Chișinău concentrează 85% din toate construcțiile de locuințe din Moldova

În baza datelor privind autorizațiile de construcții eliberate în 2022 putem estima care va fi evoluția industriei construcțiilor în perioada următoare.

Astfel în 2022 în Republica Moldova au fost eliberate 2,3 mii autorizații de construcții pentru locuințe cu o suprafață totală de 3,3 milioane m2. Raportat la numărul populației autorizațiile pentru construcția de locuințe în 2022 a fost de 1,3 m2/locuitor. Însă această medie este puternic influențată de mun. Chișinău. Astfel din totalul suprafețelor de locuințe, care urmează a fi construite în baza autorizațiilor eliberate 85% sau 2,8 milioane m2 urmează a fi construit în mun. Chișinău.

Există o discrepanță enormă între ritmul de construcții în mun. Chișinău și restul țării. Astfel în mun. Chișinău autorizațiile eliberate raportat la numărul locuitorilor reprezintă 4,1 m2/locuitor, iar în restul țării 0,25 m2/locuitor în localitățile urbane și 0,27 m2/locuitor în localitățile rurale. Astfel construcția de locuințe în mun. Chișinău raportat la numărul populației este de 16 ori mai mare decât media pe țară.

În plan teritorial autorizațiile eliberate denotă o concertare a construcțiilor în mun. Chișinău, cele mai mari orașe din țară și raioanele din jurul Chișinăului.

Astfel în Chișinău au fost eliberate autorizații pentru construcția a 183 apartamente la 1000 de familii. Următoarele 3 raioane din top au un indicator de cel puțin 10 ori mai mic decât mun. Chișinău, câte 15-17 apartamente la fiecare o mie de familii din raion. Media națională, exceptând Chișinău este de 4 apartamente la o mie de familii și majoritatea raioanelor se plasează sub această medie.

În jumătate din raioanele țării media de autorizațiilor eliberate constituie 1,2 apartamente la o mie de locuitori sau de 150 ori mai puțin decât în mun. Chișinău.

Un gând despre &8222;Municipiul Chișinău concentrează 85% din toate construcțiile de locuințe din Moldova&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s