După cum am anticipat și anterior, inflația în Republica Moldova se temperează rapid, înregistrând în ianuarie 2023 o rată anuală de 27,3%

În ianuarie rata anuală a inflației a ajuns la 27,3% sau cu 7.3 p.p. mai puțin decât acum 3 luni, când inflația anuală a urcat până la 34,6%.

Primele 6 luni din 2022 au avut cea mai mare contribuție la creșterea prețurilor, iar acum vor avea cea mai mare contribuție la temperarea inflației.

Reiterez cea ce am mai spus: în aprilie 2023, inflația anuală cel mai probabil va fi sub 20% anual și va continua să se reducă.

Reducerea inflației a făcut posibilă ca BNM să înceapă relaxarea politici monetare, cea ce duce la ieftinirea creditelor. Principalul beneficiar este Guvernul, care în prezent deja se poate împrumuta mult mai ieftin decât anul trecut.

Totodată ieftinirea creditelor va încuraja creșterea împrumuturilor din partea populației în special a celor de consum și ipotecare. Împrumuturile ipotecare în 2022 au înregistrat o încetinire puternică, iar reducerea creditelor de consum împreună cu scăderea puterii reale de cumpărare a populației a determinat încasări mai slabe în bugetul public.

Totodată ieftinirea creditelor poate servi drept imbold și pentru agenții economici să relanseze proiectele investiționale, care au fost diminuate puternic în 2022.

În concluzie: apogeul crizei a fost depășit, iar schimbările pozitive vor fi resimțite cel mai bine în a doua jumătate a anului.

Un gând despre &8222;După cum am anticipat și anterior, inflația în Republica Moldova se temperează rapid, înregistrând în ianuarie 2023 o rată anuală de 27,3%&8221;

Lasă un comentariu