Cum am reușit în decembrie să reduc cu 40% consumul de gaze naturale față de media din ultimii 7 ani

În luna decembrie 2022 am reușit performanța de a reduce consumul de gaze naturale la cel mai mic nivel de când realizez măsurări în apartamentul meu. Consumul mediu lunar a constituit 1,1 m3/m2 de locuință, cea ce este cu 40% mai puțin decât media din ultimii 7 ani și cu 25% mai puțin decât minimul precedent din 2019, când a fost înregistrată cea mia călduroasă lună din ultimii ani.

Această reducere a fost posibilă datorită la 3 factori: În primul rând am redus cu 1C temperatura medie în apartament, nu e mult, dar acesta a fost compromisul cu familia 🙂

În al doilea rând am avut parte de o lună blândă, totuși temperatura din decembrie 2022 a fost similară cu media din ultimii 7 ani și mult mai joasă decât în anii 2017 și 2019. Astfel conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat în luna decembrie 2022 temperatura medie în mun. Chișinău a constituit +1,7C, cea ce se apropie de media din ultimii 7 ani de +1,6C. În anul 2019 temperatura medie în mun. Chișinău a fost de +3,5C, cea ce s-a reflectat clar în consum redus de gaze naturale. La fel și-n 2017, când temperatura medie a fost de +3,3C. În baza datelor disponibile am stabilit o corelație perfectă între temperatura de afară și consumul de gaze naturale. Astfel un grad de căldură de afară permite reducerea cu 5% a consumului de gaze naturale. Deci temperatura de afară puțin a ajutat la reducerea consumului față de media din ultimii 7 ani.

Factorul de bază, care cel mai mult a contribuit la reducerea consumului de gaze naturale, a fost instalarea unui senzor inteligent, care poate fi programat de la distanță. Senzorul singur pornește și oprește cazanul pe gaze. Personal am instalat 3 regimuri de temperatură. a) temperatura normală, pentru orele când suntem acasă, b) temperatura redusă cu 3C pe timp de noapte și întoarcerea la normal cu o oră înainte de trezire, c) pentru orele când suntem la serviciu cazanul se închide și se re-pornește automat cu o oră înainte de venirea copiilor de la școală. Apropo, dacă cazanul nu lucrează 6 ore, temperatura în apartament scade cu maxim 3C, datorită izolării bune a apartamentului și temperaturii blânde de afară.

Am estimat că prețul celui mai performant senzor cu acces la internet și programare din orice colț al lumii se răscumpără în maxim 2 luni, prin diferența de consum al gazelor naturale.

Sfatul meu: INSTALȚI SENZORI INTELIGENȚI !!!

Senzorii permit reducerea cu minim 30% a consumului de gaze naturale, fără ca să aveți un disconfort termic.

Un gând despre &8222;Cum am reușit în decembrie să reduc cu 40% consumul de gaze naturale față de media din ultimii 7 ani&8221;

Lasă un comentariu