Săptămâna curentă, 15-21 August 2022, leul moldovenesc s-a apreciat față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei

Mai exact s-a apreciat față de 9 valute și a rămas la același nivel față de rubla rusească. Este pentru a doua oară în acest an, când leul moldovenesc se apreciază față de toate cele 10 valute de referință.

Comparativ cu începutul anului leul moldovenesc în prezent este cu 1,2% mai slab, dar tradițional în luna august asistăm la o apreciere sezonieră a leului. Proces care presupunem că va continua cel puțin încă două săptămâni.
Comparativ cu începutul anului leul moldovenesc s-a întărit cel mai mult față de hrivna ucraineană și lira turcească (+19,8%). Față de lira turcească motivul este criza prin care trece în prezent economia turcească. În cazul hrivnei avem o decizie deliberată a Băncii Naționale a Ucrainei de a deprecia valuta lor, pentru a încuraja exporturile producției locale și a ajuta astfel producătorii din Ucraina.

Cel mai mult leul moldovenesc rămâne depreciat față de rubla rusească, însă acest fenomen este unul mult mai complicat decât pare la prima vedere și vorbește tot despre o criză cu care se confruntă economia rusească. Mai multe despre aceasta vedeți în analiza de aici. (Cum rubla Rusească a devenit cea mai puternică valută de pe glob și de acest fenomen nu-i motiv de bucurie pentru ruși)

Față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc a ajuns la nivelul de la începutul anului, dat fiind faptul că ponderea EURO în coșul valutar este de 2,6 ori mai mare decât a USD. Respectiv în prezent leul este cu 2,9% mai puternic față de Euro comparativ cu prima săptămână a anului, iar față de USD este cu 7,9% mai slab. Însă dat fiind faptul că EURO est mult mai prezent în viața noastră economică în mediu cursul față de ambele aceste valute este în prezent similar cu cel de la început de an.

Un gând despre &8222;Săptămâna curentă, 15-21 August 2022, leul moldovenesc s-a apreciat față de toate cele 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei&8221;

  1. Mi-a placut mult articolul. Este prima data cand vad o evolutie a leului fata de perechea valutara EUR/USD. Am incercat sa caut acest indicator pe site-ul BNM, dar nu-l gasesc. Ma puteti ajuta va rog cu un link catre sursa? Multumesc.

    Apreciază

Lasă un comentariu