În primele două luni ale anului exporturile Moldovei au înregistrat cel mai mare record din istorie și au fost cu 60% mai mari decât media din ultimii 5 ani

În primele 2 luni ale anului (ianuarie-februarie) exporturile Moldovei au ajuns la 667 milioane USD cea ce este cu 57% mai mult decât media pentru ultimii 5 ani. În valori anuale exporturile Moldovei au ajuns în luna februarie la aproape 3,4 miliarde USD, volum fără precedent în istoria comerțului extern al Moldovei.

Sperăm foarte mult că războiul din Ucraina nu va afecta substanțial exporturile noastre, deoarece 60% din creșterea din acest an este asigurată de majorarea exporturilor către Uniunea Europeană și 36% către alte state ale lumii, în special Turcia. Exporturile spre țările CSI în primele 2 luni au contribuit cu doar 4,6% la creșterea exporturilor Moldovei.

Datorită reorientării economiei Moldovei spre UE și alte țări ale lumii, ponderea exporturilor spre CSI în februarie 2022 au ajuns la cel mai scăzut nivel din istoria noastră și au constituit doar 14,1%, sau de 3 ori mai puțin decât acum 10 ani. Reamintim că în 2022 ponderea CSI în exporturile noastre constituia 43%.

2 gânduri despre &8222;În primele două luni ale anului exporturile Moldovei au înregistrat cel mai mare record din istorie și au fost cu 60% mai mari decât media din ultimii 5 ani&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s