Astăzi la Chișinău am văzut o altă Românie

România poate oferi Moldovei nu doar bani. Guvernul de la Chișinău este în așteptarea celor 100 milioane Euro. Însă prim-ministrul României Nicolaie Ciucă a spus clar, Românei nu este doar o pungă cu bani, dar este o țară membru UE, care poate oferi Moldovei tot sprijinul în reforme și schimbări necesare pentru binele cetățenilor săi.

Relațiile trebuie să fie bil-laterale și nu altfel. Ori este bine să primim bani din România, dar trebuie și noi la rândul nostru să susținem capitalului Românesc în Moldova. Ori venirea banului public din România, trebuie să genereze și venirea capitalului privat românesc. Doar așa Moldava pe bune se poate integra în spațiul european.

România este o soluție de securitate energetică pentru Moldova. România are capacități, instituții și companii private capabile să asigure creșterea securității energetice a Moldovei.

Prioritatea României este securitatea energetică a Moldovei. Sprijinul financiar oferit de România trebuie să meargă în mod prioritar pentru soluționarea securității energetice a Moldovei, cea mai mare vulnerabilitate a țării.

Europarlamenari români: România va ajuta Republica Moldova pentru a depăşi  criza energetică

România sursa de bază de securitate energetică a Moldovei

Astăzi, 11 februarie 2022 la Chișinău are loc ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova, Pentru prima dată în lunga istorie de relații bilaterale, prim-ministrul României, Nicolaie Ciucă a vociferat clar că România nu oferă doar sprijin financiar Republicii Moldova în mărime de 100 milioane EURO, dar este determinată să contribuie la securizarea energetică a Moldovei.

Statul e principalul profitor al scumpirii gazelor naturale

Moldova este dependentă în proporție de 100% de gazul rusesc și de energia electrică produsă tot din gazul rusesc. Criza din 2021/22 arată clar că această dependență este una critică în special pe perioada rece a anului.

În lipsa unei concurențe pe piață, reguli de joc euro-conforme și alternative reale, Moldova expusă extrem de puternic din punct de vedere a asigurării cu resurse energetice în mod special pentru perioada rece a anului.

În asemenea condiții România poate și va oferi tot sprijinul necesar. În prezent România dispune de 3 miliarde metri cubi capacități de stocare a gazelor naturale și cu sprijinul UE până în 2025 își va crește aceste capacități până la 4 miliarde metri cubi. Moldova poate accesa aceste capacități de stocare, iar suportul oferit de Guvernul României pentru Moldova, poate fi utilizat inclusiv pentru creșterea securității energetice a țării, cea mai mare provocare și cea mai mare vulnerabilitate a Moldovei.

Însă pentru aceasta este nevoie de instituții funcționale și piața concurențială. Anume din acest motiv prim-ministrul României a atras atenția omologului său din Moldova, că fără Bursa Română de Mărfuri de 30 de ani specializată pe astfel de piețe este imposibil în termeni restrânși de asigurat securitatea energetică a Moldovei.

Moldova dorește să aibă 30% din consumul său anual de gaze naturale sub formă de stocuri. Însă pentru aceasta ai nevoie de: capacități de stocare, bursă, operatori, investitori și alte elemente ale pieței libere de gaze naturale, pe care noi ne-am angajat să le creăm încă acum câțiva ani. Anume aici poate interveni Guvernul Român și capitalul privat din România, pentru a oferi sprijin Moldovei. Avem nevoie de suportul României pentru a crea legislația necesară în domeniul securității energetice, dar avem nevoie și de suportul Bursei de Mărfuri din România, pentru ca legislația adoptată să fie implementată imediat și cu tot sprijinul capitalului public și privat din România.

Succesul suportului financiar Românesc pentru Moldova va fi determinat și de faptul, dacă banii publici din România, țară UE vor fi urmați și de investiții private românești. În mod prioritar pentru consolidarea securității energetice a Moldovei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s