Tariful la gaz pentru populație poate fi majorat etapizat, iar prima majorare să fie la nivel de 8,6 lei/m3

Dacă analizăm dinamica prețurilor de import la gazele naturale și tariful aplicat populației putem deduce că în ultimii 10 ani prețul mediu de import pentru gazele naturale a fost de 4 lei/m3, iar tariful mediu pentru populație a fost de 5,7 lei/m3. Astfel adaosul MoldovaGaz la tarif pentru populație în 10 ani a constituit în mediu 1,7 lei/m3.

Însă din grafic se observă clar că în perioadele de creștere a prețurilor de import, adaosul scădea până la 0,8 lei/m3, iar în perioadele de scădere a prețurilor de import adaosul din contra creștea și până la 3 lei/m3.

În primele 9 luni ale anului 2021, chiar dacă am avut o majorare de preț în trimestrul 2 și 3 datorită aplicării formulei noi, totuși diferența dintre prețul de import și tariful aplicat a rămas pozitivă.

Diferențe negative v-or apărea în trimestrul 4, când prețul mediu de import va trece de 9 lei/m3.

Moldovagaz în solicitările sale apelează anume la aceste cifre. De unde și apare tariful nou de 10,26 lei/m3.

Însă în opinia noastră ANRE trebuie să se conducă în deciziile sale de serii mai lungi de timp. Totodată adaosul pentru o perioadă scurtă de timp trebuie menținut la cel mai scăzut nivel, exact ca în alte perioade de creșteri bruște a prețurilor (vezi anii 2014 și 2019).

Această abordare ar permite majorarea etapizată a tarifelor, minimizând la maxim impactul negativ asupra populației, fără a perturba activitatea Moldovagaz

Astfel ANRE în noiembrie poate accepta o majorare de până la 8,6-9,0 lei/m3, iar următoarea majorare în caz de necesitate să fie aplicată spre sfârșitul trimestrul I din 2022.

Dacă nu se va accepta această abordare, atunci din păcate pentru noi toți, tariful va fi de 10,26 lei/m3, exact atât cât solicită Moldovagaz.

Un lucru este cert: formula nouă de calcul a adus o creștere rapidă a prețurilor, mult mai mare decât în conformitate cu formula veche. Din grafic se vede clar că Moldova achită în prezent un preț pentru gazele naturale mult mai ridicat decât în trimestrul I din 2021, dar cu un discount de 25% față de prețul mediu global.

Cel mai probabil asistăm la o repetare a situației din 2006, când Moldova a acceptat trecerea la prețuri de piață, dar cu o perioadă de tranziție de 5 ani. Datorită scurgerilor de informații în spațiul public, noi am aflat că negocierile din 2006 au fost purtate la nivel de Prim/Ministru.

Se pare că scopul Gazprom a fost să obțină același rezultat și acum. Contractul și noua formulă de calcul să fie acceptată la nivel de vice-prim-ministru. În felul acesta ei și-au securizat contractul.

Presupunem că a fost oferit și un discount pentru o perioadă de adaptare la noua formulă. Din primele cifre acest discount pare a fi la prima etapă de 25% din prețul de piață. Însă mai exact va fi posibil să estimăm după cel puțin jumătate de an.

Un gând despre &8222;Tariful la gaz pentru populație poate fi majorat etapizat, iar prima majorare să fie la nivel de 8,6 lei/m3&8221;

  1. „În primele 9 luni ale anului 2021, chiar dacă am avut o majorare de preț în trimestrul 2 și 3 datorită aplicării formulei noi, totuși diferența dintre prețul de import și tariful aplicat a rămas pozitivă.”

    Totuși în primele 9 luni a fost formula veche, nu?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s