În August 2021, importurile moldovenești au ajuns maxima istorică, iar în acest an comerțul extern va bate toate recordurile posibile

În luna august 2021 valoarea anuală a importurilor moldovenești a ajuns la 6,5 miliarde USD în creștere cu 1,1 miliarde USD față de 2020. Până la finele anului importurile ușor vor trece de 7 miliarde USD valoare record pentru Moldova.

Creșterea importurilor este determinată de câțiva factori: scumpirea resurselor energetice, restabilirea consumului după criza din 2020 și scumpirea principalelor produse pe plan internațional.

Însă în opinia noastră cel mai important factor este totuși creșterea puternică a consumului populației în 2021, după o reducere semnificativă de anul trecut. Creșterea consumului este alimentat de: volumul mare de remitențe, care în acest an cel mai probabil vor atinge maxima istorică, creșterea veniturilor populației, creditarea fără precedent a populației și utilizarea economiilor făcute anul trecut.

Creșterea consumului populației se vede și-n încasările bugetului public din TVA, care în acest an vor crește fără precedent cu peste 5 miliarde lei. În 2020 încasările din TVA au cunoscut o ușoară scădere datorită crizei economice, însă incomparabil cu căderea puternică din 2009. Restabilirea din acest an este peste așteptările noastre, consumul oficial al populației va crește cu cel puțin 35 miliarde lei, sau peste 30%, ceea ce este maxima din ultimii 15 ani. O creștere similară a consumului și respectiv a încasărilor bugetare a fost înregistrat ultima dată în 2006.

Pe de altă parte cresc și exporturile, care în acest an vor atinge maxima istorică de cel puțin 2,8 miliarde USD. Creșterea exporturilor în cea mai mare parte este determinată de restabilirea exporturilor după căderea din 2020 în special ramura de automotive și creșterea exporturilor producției agricole.

Totodată în acest an deficitul balanței comerciale va fi de cel puțin 3,8 miliarde USD sumă record pentru noi. Precedentul record a fost în 2008, când deficitul balanței comerciale a fost de 3,3 miliarde USD.

Un gând despre &8222;În August 2021, importurile moldovenești au ajuns maxima istorică, iar în acest an comerțul extern va bate toate recordurile posibile&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s