În luna aprilie prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,2%, sau de 2 ori mai mult decât media pentru această lună

În luna aprilie 2021 prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,2%, cea ce este mai mult decât creșterea cumulativă din primele 3 luni ale anului, când prețurile au crescut cu 3,1%.

Această creștere vine după ce în 2020 Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflației de la independență încoace.

Ultima dată în luna aprilie prețurile la produsele alimentare au crescut cu 3,2% acum 19 ani, în 2002.

În ultimii 25 de ani prețurile la produsele alimentare în Moldova au crescut anual în mediu cu 9,9%. Cea mai mare contribuție la creșterea prețurilor la produsele alimentare le au lunile de iarnă-primăvară, iar vara de regulă prețurile înregistrau o scădere în mediu cu 3,1%.

În acest an în luna aprilie prețurile au crescu de 2 ori mai mult decât media din ultimii 25 ani pentru această lună.

De notat că prețurile la produsele alimentare în prezent cresc nu doar în Moldova, dar este un proces care se manifestă în marea majoritate a țărilor din lume și regiune.

Cel mai mult sunt afectați de creșterea prețurilor persoanele social vulnerabile, în mod special pensionarii, la care produsele alimentare constituie mai mult de 50% din cheltuielile lor. Reamintim că în 2021 pensia pentru limita de vârstă a fost indexată cu 3,89%, cea ce a fost ”mâncată” aproape în întregime de creșterea prețurilor la produsele alimentare din luna aprilie.

Astfel veniturile reale ale pensionarilor în 2021 cel mai probabil vor fi mai mici decât în 2020, cea ce însemnă că puterea de cumpărare a persoanelor în etate în 2021 va fi mai mică în acest an. Mai multe despre pensie și pensionari vedeți aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s