În 2020 Moldova a plătit pentru resursele energetice importate cel mai mic preț din ultimii 15 ani

Criza din 2020 a avut și anumite elemente pozitive pentru economia Moldovei. În 2020, consumul de petrol pe plan global a înregistrat cea mai mare scădere din toată istoria de peste 150 de ani de extragere a pietroiului. Raportat la numărul populației, consumul de petrol în 2020 a fost de doar 1,86 litri/persoană/zi, cea ce constituie consumul minim din ultimii 50 de ani. Drept consecință în primăvara anului 2020, prețul la petrol a coborât la minimul istoric din ultimii 25 de ani.

Odată cu scăderea prețului la petrol pe piețele internaționale, au scăzut și prețurile la restul resurselor energetice. Drept consecință țările exportatoare de resurse energetice au ratat miliarde de dolari venituri. În schimb țări, precum Moldova, importatoare nete de resurse energetice, au economisit sume enorme de bani pentru importul de resurse energetice.

Astfel în 2020, Moldova a cheltuit doar 589 milioane USD, pentru importul de resurse energetice, cea ce constituie minimul din ultimii 15 ani. Comparativ cu anul 2019, Moldova a economisit pe importul de resurse energetice 333 milioane lei, cea ce este cu 36% mai puțin decât în anul de referință. Comparativ cu anii 2011-2014, când prețul la resursele energetice au atins maxima istorică, Moldova în 2020 a plătit de 2 ori mai puțin pentru importul de resurse energetice.

Spre exemplu în 2019 pentru produsele petroliere Moldova a plătit 588 milioane USD, iar în 2020 această sumă a scăzut de 1,6 ori sau cu 210 milioane USD.

Din păcate aceste economii pe plan extern nu au fost resimțite pe deplin de cetățenii noștri, deoarece prețurile din Moldova nu au scăzut în conformitate cu reducerile de la import.

Companiile din sectorul energetic au profitat de conjunctura internațională și au obținut profituri nejustificate, în timp ce consumatorii de rând au plătit prețuri nejustificat de mari.

Această ”sărbătoare a prețurilor mici” a trecut cam pe lângă noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s