În 2020 inflația de 0,39% a fost cea mai mică din istoria Republicii Moldova

Conform datelor Biroului Național de Statistică, indicele prețurilor de consum în 2020 au înregistrat o creștere de 0,39%, cea ce reprezintă cea mai mică creștere a prețurilor din toată istoria de 30 de ani a Republicii Moldova.

Un nivel similar celui din 2020 a fost atins în anul 2009, tot an de criză, când prețurile au crescut cu 0,4% cea ce este aproape la fel ca în 2020. Cât nu ar fi de straniu dar o creștere mică a prețurilor nu înseamnă întotdeauna că e ceva bine. Pentru consumatori, da este bine, însă pentru agenții economici în criză, când scad volumele de vânzări, prețurile mici pot fi fatale. La noi se mai adăugă și importurile masive, care au inundat și mai tare piața datorită unui curs valutar puternic a leului moldovenesc față de valutele regionale. (Mai multe despre cursul valutar vedeți aici).

Cât privește prețurile la produsele alimentare, ele în 2020 au înregistrat o creștere de 1,7% cea ce plasează anul trecut pe locul II în ierarhia anilor cu cele mai mici creșteri de preț la produsele alimentare. Recordul este deținut tot de anul 2009, când prețurile la produsele alimentare pentru prima și unica dată în istoria Republicii Moldova au înregistrat o scădere de 3,8%.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s