Zbor frânt, sau cum COVID-19 a ”omorât” pensiunile agroturistice din Moldova

agropensiune-turism

În trimestrul II din 2020 pensiunile agroturistice din Moldova au fost vizitate de 82 de turiști (!!!), sau de 60 de ori (!!!) mai puțin decât anul trecut, când aici sau odihnit 4,75 mii turiști. (Pentru detalii accesați Biroul Național de Statistică)

Pensiunile Agroturistice au apărut în Moldova în anul 2004 și în prezent numărul lor s-a ridicat la 36 de pensiuni. Din ele 6 au obținut certificat internațional de calitate. (Detalii aici) Ele deservesc anual câte 17-18 mii de turiști, iar recordul absolut a fost stabilit în 2016, când aici sau odihnit 21,3 mii turiști, dintre care 2,7 mii turiști străini și 18,6 mii sau 87% turiști moldoveni.

Anul 2020 a început foarte promițător pentru industria turismului rural din Moldova. În primul trimestru în pensiunile agroturistice sau odihnit 3,5 mii turiști, un record absolut pentru primul trimestru al anului. Precedentul record a fost în 2019, când la pensiunile rurale sau odihnit 2,8 mii turiști. De fapt în ultimii doi ani, moldovenii dar și străinii aflați în Moldova petrec tot mai mult sărbătorile de iarnă în pensiunile agroturistice. Ele au devenit un punct de atracție cunoscut și apreciat de moldoveni.

Părea că viața începe a fi frumoasă și… iată… COVID-19, interdicție de activitate și prăbușirea unei ramuri, care atât de greu a început să crească la noi.

Sperăm că anularea carantinei în lunile de vară și dificultăți majore de plecare la odihnă peste hotare va îndrepta moldovenii spre pensiunile agroturistice și ele vor reuși să recupereze cel puțin parțial prăbușirea fără precedent din trimestrul II a anului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s