În luna iunie remitențele au crescut cu 42% față de anul trecut. Prin ce se explică aceasta?

Conform datelor oficiale ale BNM în luna iunie 2020 transferurile nete ale cetățenilor noștri de peste hotare au constituit 143,2 milioane USD, cea ce este cu 42% mai mult decât în luna iunie 2019, când transferurile au fost de 100,9 milioane USD.

Prin ce se explică această creștere spectaculoasă a transferurilor de peste hotare în perioada de criză?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să privim puțin în urmă. Astfel în ultimii ani moldovenii transferau acasă în mediu 1,2 miliarde USD anual. Tot în această perioadă ei vindeau anual circa 2 miliarde USD. De undeva apar în plus 800 milioane USD anual?

Răspunsul e simplu: pe lângă transferurile oficiale, moldovenii mai aduc banii în țară și pe căi neoficiale, atunci când vin acasă, sau când transmit banii prin rude, prieteni, microbuze, etc.

200724_Remitente_01

Adică, lunar la cele 100 milioane USD transferate oficial, se mai adaugă alte 65 milioane USD aduși neoficial.

În perioada pandemiei transferurile neoficiale au scăzut puternic datorită carantine și hotarelor închise. Neavând cum aduce banii în țară prin căi neoficiale moldovenii au fost nevoiți să apeleze la transferurile oficiale.
Chiar dacă transferurile oficiale în 2020 înregistrează creștere, în același timp vânzările nete de valută ale persoanelor fizice scad continuu în ultimele luni. Fapt care se poate observa ușor și din graficul atașat.

200724_Remitente_02

Dacă analizăm acești doi indicatori pentru lunile Aprilie-Iunie, observăm că transferurile nete în această perioadă au crescut față de anul trecut cu 56.8 milioane USD de la 313,5 milioane USD în 2019 la 350,3 milioane USD în 2020. În același timp vânzările nete de valută ale persoanelor fizice au scăzut cu 91,1 milioane USD de la 533,5 milioane USD în 2019 la 442,4 milioane USD în 2020.

Altfel spus transferurile NETE nu spun prea multe lucruri despre intrările reale de valută în țară. În acest sens vânzările NETE de valută ale persoanelor fizice este un indicator mult mai relevant.

În timp ce transferurile oficiale au crescut, valuta reală intrată în țară a scăzut comparativ cu anul trecut, datorită reducerii intrărilor neoficiale de valută.

Cam acesta este secretul creșterii spectaculoase a transferurilor nete de valută din luna iunie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s