Criza-2020: Transportul de pasageri în 3 luni de criză economică a scăzut de 4,5 ori

Una din cele mai afectate ramuri ale economiei naționale în perioada de criză a fost și rămâne transportul de pasageri.

În lunile Martie-mai 2020 volumul de pasageri transportat cu ajutorul tuturor tipurilor de transport a scăzut de 4,5 ori față de perioada similară a anului 2019.

200715_Transport_01

Cel mai mult transportul de pasageri a avut de suferit în luna aprilie, când au fost transportați de 15 ori mai puțin pasageri decât în anul 2019. Această reducere este una fără precedent în istoria Moldovei.

În această perioadă transportul aerian a suferit cel mai mult, el s-a redus de 5,7 ori față de perioada similară a anului trecut.

Transportul auto, care este și cel mai mare ca volum în această perioadă s-a redus de 4 ori. însă spre deosebire de transportul aerian, transportul auto este în cea mai mare parte format din companii autohtone. Din acest motiv transportatorii auto sunt ramura autohtonă cel mai puternic afectată de criză.
Este remarcabil faptul că în perioada carantinei, o parte considerabilă de pasageri au venit în Moldova fie prin intermediul firmelor străine fie prin intermediul transportatorilor iliciți.

Autoritățile statului trebuie să investigheze această situație și să spună: cine se face vinovat de excluderea companiilor autohtone de la transportul internațional de pasageri pe perioadă de criză.
În opinia noastră Guvernul trebuie să întreprindă 3 măsuri urgente de salvare a ramurii transportului auto autohton de la faliment:
1. Lupta cu transportul ilicit de pasageri în special pe rutele internaționale
2. Revizuirea vârste de import a autobuselor pentru transportul internațional de pasageri. Limita de vârstă trebuie să fie criteriul secundar. Criteriul de bază trebuie să fie condiția tehnică a mijlocului de transport.
3. Anularea plății în avans de TVA la procurarea autobuselor. În prezent companiile de transport auto sunt obligate prin lege să efectueze plata de TVA la procurarea autobuselor. De fapt această plată este o plată în avans, iar transportatorii de facto creditează fără dobândă Guvernul.

Fără aceste 3 măsuri urgente noi riscăm să pierdem ramura transporturilor auto, majoritatea firmelor deja se înregistrează peste hotarele țării.

În viitorul apropiat riscăm ca pasagerii din Moldova în transportul auto internațional să fie transportați doar de firme străine, multe din care vor fi de fapt cu capital moldovenesc, dar înregistrate în alte țări.

Un gând despre &8222;Criza-2020: Transportul de pasageri în 3 luni de criză economică a scăzut de 4,5 ori&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s