154,8 mii de moldoveni declară că sunt membrii unui partid politic

Peste 7,4% din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova declară deschis că sunt membrii unui partid politic. Dacă ținem cont de datele Biroului Național de Statistică în prezent suntem în țară 2.091 mii locuitori cu drepturi de vot, cea ce însemnă că 154,8 mii cetățeni au declarat public că sunt membrii a unui partid.

Însă 127,6 mii din ei sau 82,4% au declarat că sunt membrii a primelor 4 formațiuni politice după numărul de membri. Deci cele mai mari 4 partide politice după numărul de membri au în mediu câte 31,9 mii membri. Trebuie să menționez că cele mai mari partide după numărul de membri nu sunt și cele mai mari partide din sondaje. Asta deja să o descurce sociologii și politologii.

Alte 25,1 mii persoane sau 16,2% declară că sunt membrii a următoarelor 4 partide mijlocii, care fiecare în parte are în mediu câte 6,3 mii membri.

Restul 55 de partide micuți, micro și nano-partide au împreună doar 4,2 mii membrii sau altfel spus toate împreună au mai puțini membri decât un partid de talie medie. Aceasta înseamnă că fiecare din ele are în mediu câte 76 de membri.

200711_Partide_01

Conform ultimelor date ale Agenției Serviciilor Publice în Moldova avem înregistrate la ziua de azi 63 de partide politice, dintre care 55 sau 87% din ele au în mediu câte 76 de membri de partid. Sau cel puțin membrii lor se rușinează să spună public că sunt membri de partid.

Deoarece am utilizat datele unui sondaj care nu a fost făcut public mi-am permis să ofer doar informații cu caracter general. Sper că mai multe companii sociologice vor fi interesate de astfel de informații și pe viitor v-om avea în spațiul public sondaje care vor conține întrebare: Sunteți membru a unui partid politic din Moldova și dacă da, care este el?

Iar până atunci sper că este utilă și informația prezentată de mine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s