Împrumuturile interne și FMI țin pe linia de plutire bugetul de stat

Anul acesta 35% sau 19 miliarde lei din totalul cheltuielilor bugetului de stat estimat la 53,8 miliarde lei trebuie să fie acoperite din granturi și Împrumuturi.

Însă în primele 5 luni de zile Guvernul a reușit să obțină doar un împrumut necondiționat de la FMI în volum de 4,3 miliarde lei și să se împrumute pe intern cu 3 miliarde lei.

200701_Buget_01

Pe plan extern Performanța este NULĂ.

Astfel în 5 luni de zile s-a reușit atragerea doar a 94 milioane lei granturi față de 1,15 miliarde lei planificate. Această sumă reprezintă doar 8% din suma planificată și asta fără a ține cont că inițial s-a dorit obținerea a 1,6 miliarde lei sub formă de granturi.

La capitolul împrumuturi situația este și mai proastă. În acest an Guvernul intenționa să se împrumute pe extern cu 17 miliarde lei, dintre care 2,8 miliarde lei pentru restituirea datoriilor mai vechi, iar restul de 14,2 miliarde lei pentru acoperirea necesităților bugetare.

Dacă excludem împrumutul de la FMI, care a fost oferit la peste 120 de țări necondiționat, atunci Moldova se află într-o situație catastrofală. Fără împrumutul de la FMI, Guvernul în acest an trebuie să mai împrumute pe extern alte 12,8 miliarde lei.

În primele 5 luni Guvernul a reușit să împrumute 825 milioane lei pe extern, dar a trebuit să întoarcă datorii mai vechi în mărime de 1,07 miliarde lei. Deci în final Guvernul a fost nevoit 260 de milioane lei din banii FMI săi achite pentru datoriile externe mai vechi.

Ce avem în final: 4,3 miliarde lei de la FMI, 3 miliarde lei împrumuturi interne și -165 milioane lei intrări financiare externe.

Deci pe plan extern în primele 5 luni avem o performanță negativă de – 165 milioane lei și asta în condițiile când bugetul de stat în acest an este dependent de finanțarea externă.

Cu o astfel de ”performanță” pe plan extern, bugetul de stat rămâne cu o gaură neacoperită de minim 11 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s